Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Petotesti paljastaa koiran todellisen luonteen

Tammelalainen Laura Suvanto seuraa parin metrin päästä, kuinka hänen Kira-koiransa haistelee karhun ulostetta ja lähtee seuraamaan siitä lähtevää hajujälkeä.

Kiran valtaa hetkellinen hämmennys, kun näköpiiriin ilmestyy karhu. Parin sekunnin toipumisen jälkeen puolitoistavuotias itäsiperianlaika päästää möreän haukahduksen.

Karhu kiertelee ja kaartelee Forssan yhteislyseon hiekkakentällä. Kira pitää siihen koko ajan tiiviin katsekontaktin sekä noin kymmenen metrin etäisyyden, kuten pitääkin. Kira myös jaksaa haukkua tauotta toiveenaan, että karhu lähtisi karkuun.

-Tätä voisi jatkaa tämän koiran kanssa loppupäivän, mutta tässä vaiheessa voidaan lopettaa. Voit kutsua koiran luoksesi ja antaa suuret kehut, pyörillä liikkunutta karhua ohjaava Asko Sorvo ohjeistaa Suvantoa.

Kira suoriutui petotestistä erinomaisesti.

-Juuri tällaista reaktiota odotinkin, olen erittäin tyytyväinen. Metsästyskoirana sen pitääkin haukkua noin, Suvanto kehuu.

Hyvin usein koira ei petotestissä kuitenkaan käyttäydy niin kuin omistaja luulee, Sorvo sanoo.

Siitä osoituksen antoi boerboel-rotuinen Pertti. Omistaja Janita Hirvihuhta arvelee ennen petotestin alkua, että Pertti lähtee karkuun heti, kun näkee karhun. Toinen omistaja Niko Kolari uskoo kuitenkin Pertin löytävän rohkeutta.

-Sehän tärisee jo nyt pelosta, hämeenlinnalainen Hirvihuhta naurahtaa ennen kuin Pertti lähtee liikkeelle.

Laumanvartijarodun perimä näyttäytyy Pertissä nopeasti karhun tullessa esiin.

Pertti yrittää rohkeasti ajaa karhun pois ja tekee jopa valehyökkäyksiä. Puolitoistavuotias uroskoira käy jopa nuuhkaisemassa karhun takajalkaa.

-Enpä olisi uskonut, kokemus oli ihan positiivinen, hämeenlinnalainen Hirvihuhta sanoo karhun ”lähdettyä pakoon” eli Sorvon ohjattua sen naamioverkon taakse.

-Tosin liian lähelle Pertti meni, olisi henki oikeasti lähtenyt.

Välillä koiran käyttäytyminen on täysin päinvastaista. Sorvo kertoo, että usein testeissä etenkin miehet uskovat, että heidän ”petonsa” antaa karhulle tai sudelle kyytiä, ja pettymys on suuri, kun koira luikkiikin pakoon.

-Monelle koiran omistajalle tulee myös yllätyksenä, ettei koira puolusta tällaisessa tilanteessa ihmistä. Vietti selvitä hengissä on niin vahva, että ei koira riskeeraa omaa henkeään, Sorvo muistuttaa.

Juuri tätä varten petotestejä järjestetään. Omistaja näkee, kuinka koira reagoi, jos metsässä vastaan tallustelee karhu tai susi.

Forssassa perjantaina ja lauantaina petotestejä järjestivät yhteistyössä Forssan Palveluskoirat ry sekä Musti ja Mirri oy Forssa. Itse toiminnasta kentällä vastasivat tuhansia testejä ympäri Suomea suorittaneet Sorvo ja Heli Kärnä.

-Koiralle tilanne on täysin aito. Sille ei ole kukaan kertonut, että kulkeeko karhu metsässä pyörillä vai tuleeko taksilla, Sorvo sanoo. FL