Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sillanpään ajatuksille tarvetta edelleen

Paanan koululla vietettiin sunnuntaina sosialidemokraattien kansanedustajan ja Suomen ensimmäisen naisministerin Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlavuoden pääjuhlaa.

Jokioisten valtuuston puheenjohtaja talousneuvos Jorma Hacklin totesi, että Jokioisilla syntynyttä ja kuntaan haudattua Sillanpäätä juhlitaan tänä vuonna useampaan otteeseen, lähes joka kuukausi.

-Lokakuussa järjestetään vielä Miina Sillanpää Säätiön Muistaakseni laulan -laulukirjan esittely, Hacklin summasi juhlavuoden tapahtumia.

Sillanpäätä juhlimassa oli myös kansanedustaja Tarja Filatov (sd.). Hän vertasi puheessaan Sillanpään ideologiaa tähän päivään.

-Tänään on Lapsityönvastainen päivä. Miinan ajatuksen mukaan jokainen lapsi pitää pelastaa elämälle. Jokainen lapsi on arvokas, Filatov painotti.

Vaikka Sillanpää vaikutti yli sata vuotta sitten ja hän teki töitä naisten ja lasten aseman parantamiseksi, Filatovin mukaan sillä saralla riittää töitä yhä edelleen.

-Lapset voivat jäädä ulkopuolisiksi, jos he eivät saa koulutusta. Tänä päivänä esimerkiksi leireillä olevista syyrialaislapsista vain 30 prosenttia pääsee kouluun

Filatov muistutti, että Sillanpää ehti käydä vain pari vuotta kiertokoulua ja sen jälkeen hän teki töitä jo 12-vuotiaana niin kuin valitettavasti moni lapsi tekee edelleen.

Filatovin mukaan Sillanpää teki töitä itse kokemiensa ongelmien parantamiseksi. Hän taisteli tasa-arvoisen yhteiskunnan puolesta.

-Hän työskenteli vähäosaisten naisten aseman parantamiseksi. Erityisen merkittävä hänelle oli ensikoti, yksinäisille naisille ja lapsille tarkoitettu turvakoti.

Filatov totesi puheessaan, että naiset puurtavat pienellä palkalla edelleen. Esimerkiksi hoiva-alan työtä arvostetaan, mutta työntekijöitä ei.

Sillanpään eduskunta-aloitteet koskivat pääosin naisten aseman kohentamista ja muita sosiaalipoliittisia kysymyksiä.

-Suomi on ottanut monta askelta oikeudenmukaisempaan ja sosiaalisesti yhdenvertaisempaan suuntaan, mutta ikävä kyllä osa näistä Miinan huomioista taitaa olla totta tänäänkin. FL