Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Utriainen haastaa EM-kisarajaa tavoittelevan Mannisen.

Suvi-illan puolimaratonin peräti kahdeksan kertaa voittanut Lahden Ahkeran Jussi Utriainen on juossut suuren osan voitoistaan ilman kunnon kirivastusta.

Huomenna Utriaiselle on luvassa kirittäjä, tai ehkä hän on itse vetoapuna, kun Jyväskylän Kenttä-Urheilijoiden Henri Manninen tavoittelee Forssan ja Tammelan teillä tulosrajaa heinäkuisiin Amsterdamin EM-kisoihin.

EM-kisoissa ei juosta maratonia, vaan puolimaraton. Kansainvälinen yleisurheiluliitto ei ole määritellyt EM-puolimaratonille tulosrajaa, mutta Suomen Urheiluliitto on. Raja on kovanlainen eli 1.05.

Utriainen juoksi kahdeksannen voittonsa toissa vuonna ajalla 1.09.03. Parhaimmillaan Utriainen on pyyhkäissyt Suvi-illan puolikkaan aikaan 1.04.51. Tuo aika on jo vuodelta 2001.

Utriaisen puolimaratonin ennätys on vuonna 2010 juostu 1.02.42.

Viime vuodet Utriainen on keventänyt lenkkeilyään noin sadan kilometrin viikkoannoksiin ja on keskittynyt enemmän lääkärin ammattiinsa.

Silti 37-vuotias Utriainen osoitti tänäkin keväänä pysyvänsä puolimaratonin kansallisena valtiaana voitettuaan jälleen puolimaratonin mittaisen maantiejuoksun Suomen mestaruuden.

Henri Manninen puolustaa Suvi-illassa viimevuotista voittoaan. Manninen voitti ajalla 1.09.05, joka oli vain kaksi sekuntia Utriaisen edellisvuoden voittoaikaa hitaampi. Mannisen aikaan tuli viime vuonna muutama kävelyminuutti, kun hän joutui kävelemään pari kertaa allergiaoireiden vuoksi.

31-vuotias Manninen pääsi viime vuonna ensimmäisiin kansainvälisiin arvokisoihinsa juostuaan Pekingin MM-maratonilla. Matka oli vaikea ja Manninen jäi ajalla 2.30.22 sijalle 35.

Manninen hankki MM-kisapaikan tehtyään toissa vuonna Berliinin maratonilla ennätyksensä 2.16.43.

Hän pyrki myös Rion olympialaisiin, mutta epäonnistui kisarajan tavoittelussa keväällä Prahan maratonilla jouduttuaan keskeyttämään taas astmaoireiden vuoksi.

Huomenna Manninen siis pyrkii paikkaamaan olympiapettymyksensä EM-kisarajan 1.05 alituksella.

Sääolosuhteet saattavat haitata Mannisen tavoitetta. Etelä-Suomeen on ennustettu lauantaiksi sekä rankkoja sateita että kovaa tuulta, joista jälkimmäinen kiusaa perinteisesti juoksijoita Tammelan suoralla.

Sade uhkaa eniten rankaksi muuttuessaan suvi-iltaohjelmaan palannutta rullaluistelua ja myös pyöräilyä. Pyöräilijät lähtevät matkaan kello 11 ja rullaluistelijat 11.20.

Suvi-iltaan on ilmoittautunut myös Jussi Utriaisen seuratoveri ja monivuotinen kilpakumppani Francis Kirwa. Vuonna 2005 suomalaistunut Kirwa edusti Suomea maratonilla MM-kisoissa 2005 ja Pekingin olympialaisissa 2008.

41-vuotiaan Kirwan puolimaratonin ennätys on kova 1.03.18, mutta Suvi-iltaan veteraani on ilmoittautunut kympille.

Suvi-illassa juoksee yksi jo EM-kisoihin valittu urheilija. 43-vuotias Laura Markovaara alitti SUL:n asettaman naisten puolimaratonin EM-kisarajan 1.15 toukokuun lopulla Oulussa juostuaan ennätyksensä 1.14.44.

Markovaara voitti viime vuonna Suvi-illassa naisten maratonin, mutta nyt hän on ilmoittautunut lyhimmälle matkalle eli kympille. Maratonin hallitseva Suomen mestari haluaa säästellä voimiaan, sillä EM-kisojen puolimaraton juostaan runsaan kolmen viikon kuluttua. FL Kilpailuaikataulu Klo 11 pyöräilyKlo 11.20 rullaluisteluKlo 15.30 kymppiKlo 16 puolimaraton ja maraton