Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tavoitteena nautinnollinen puolimaraton

-Taas on se aika vuodesta, huikkaa ohikulkija Anneli Kolehmaiselle, joka on matkalla ilmoittautumaan Forssan Suvi-illan tapahtumatoimistoon jäähallille.

Näissä piireissä Kolehmainen tunnetaan. Hän on juossut Forssan Suvi-illassa koko tapahtuman historian ajan. Yleensä hän on taittanut kokonaisen maratonin, mutta tällä kertaa hän tyytyy puolikkaaseen.

-Ilmoittauduin kokonaiselle, mutta en ole päässyt treenaamaan tarpeeksi, joten kunto ei taida riittää siihen, Kolehmainen harmittelee.

Eipä sillä, että matkalla olisi merkitystä. Vuosia sitten Kolehmainen juoksi tosissaan ja saattoi tulla omassa sarjassaan ensimmäisten joukossa maaliin. Iän myötä aikatavoitteet ovat huvenneet ja kuntoilusta on tullut tärkeämpää. Kolehmainen ei osaa enää edes arvioida, mihin aikaan juoksee puolikkaan.

-Tavoitteena on päästä maaliin ennen maratonin viimeisiä juoksijoita, hän nauraa.

Todellisuudessa Kolehmainen juossee 21 kilometriä noin kolmessa tunnissa. Jos siltä tuntuu, hän on valmis välillä kävelemään. Hän ei halua osallistua tapahtumaan tiukkapipoisena, vaan toivoo matkasta nautinnollista.

-Maraton voi olla nautinto tai se voi olla kärsimys. Jos on treenannut huonosti, epäonnistuu tankkauksessa tai aloittaa matkan liian kovaa, tulee matkasta helposti kärsimystä. Minä toivon nyt nautintoa.

Tapahtumatoimistossa on reilusti väkeä, mutta kaikille pisteille vain lyhyet jonot. Kolehmainen saa nopeasti vaihdettua nimensä kokomaratonin listalta puolikkaan listalle. Hänelle annetaan mukaan numerolappu ja toisesta pisteestä oranssi t-paita.

Tässä vaiheessa stratti on sen verran lähellä, että kokenuttakin juoksijaa voisi jännittää, mutta Kolehmainen pysyy tyynenä.

-Ei se puolikas niin pitkä matka ole, konkarijuoksija sanoo.

Forssan Suvi-ilta on Kolehmaiselle tärkein motivaatio juoksuharrastuksessa. Hänen tavoitteenaan on vuodesta toiseen pysyä sellaisessa kunnossa, että pystyy taittamaan vähintään puolimaratonin joka kesäkuu. Kolehmaista auttoi jopa rintasyövästä toipumisessa se, että hän piti Suvi-illan tavoitteen mielessään.

-Hyvä kunto on merkillinen asia. Tekemisestä ja matkasta oppii nauttimaan.

Kolehmaisen mielestä juoksemisessa parasta on se hetki, kun jalat tuntuvat irtautuvan 20 senttiä maanpinnalta ja juoksu kulkee kuin itsestään. Tätä tunnetta kutsutaan nimellä runner’s high tai flow-tila. Se on yksi syy harrastaa juoksua. Kolehmaisen viisaus pitkillä matkoilla onkin, että tärkeintä on matka, ei päämäärä. Omaa kroppaa pitää kuunnella ja juoksusta pitää nauttia.

-Nauttiminen on helppoa Suvi-illassa. Yleisöä on reitin varrella paljon ja kannustus on taattu. Vaikka tulisi seinä vastaan, yleisö auttaa jatkamaan.

Omalla kotipitäjällä juokseminen on siinäkin mielessä mukavaa, että maisemat ja reitti ovat tuttuja. Vaikka Kolehmainen käy myös muissa juoksutapahtumissa, mikään ei vedä vertoja Suvi-illalle.

-Tämä tapahtuma on upea kokonaisuus. Kiitos siitä kuuluu yleisölle ja talkoolaisille.

Forssan Suvi-ilta alkaa tänään pyöräilyllä kello 11. Maraton ja puolimaraton starttaavat kello 16.

Anneli Kolehmainen 61-vuotias forssalainenAlun perin kotoisin Jäppilästä, mutta asunut Forssassa vuodesta 1983.Juossut Forssan Suvi-illassa 25 kesänä.Ennätys maratonilla 3.22.18.Harrastaa myös pyöräilyä ja hiihtoa.Haaveilee aloittavansa triathlon-harrastuksen eläkkeellä.Muita, jotka juoksevat tänään 25. Suvi-iltansa:Pentti Anttila, SastamalaErkki Halkivaha, OripääEija Haonperä, ForssaRaili Mero, ForssaTimo Syrjälä, Terttilä