Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Värikästä väkeä ringissä

Perinteinen Forssan Moukaripörssi pyörähti käyntiin sunnuntaina, nyt 72. kerran. Paikalla nähtiin 16 heittäjää, mutta ilahduttavaa oli se, että heittäjiä oli niin sanotusti laidasta laitaan, kun vanhin oli 89-vuotias mies ja nuorin 15-vuotias tyttö.

Kolme viimeistä moukaripörssiä voittanut Antti Örn oli matkoilla ja estynyt, mutta heittää tällä tietoa kaksi viimeistä osakilpailua. Forssassa pitkään vaikuttanut, pörssin peräti 25 kertaa voittanut Harri Huhtala sen sijaan oli mukana.

Huhtala heittikin komeasti, sillä tulos 54.52.

metriä toi parannusta viime vuoden tulokseen yli 3 metriä. Huhtalan heitto 5,4-kiloisella moukarilla olisi riittänyt veteraanien Euroopan mestaruuteen alle 65-vuotiaiden sarjassa, mutta ne eivät ole olympia- ja MM-kävijää houkutelleet.

-Forssan Moukaripörssi on ainoa kisa, jossa nykyään heitän. Tällä kaudella on alla viitisenkymmentä heittoa uusilla tossuilla. Muuten kyllä tulee liikuttua läpi vuoden, Huhtala taustoittaa.

Nykyisin Tampereella asuva Huhtala on silti aktiivisesti mukana moukarimaailmassa. Hän valmentaa naisten tähtiheittäjä Merja Korpelaa ja alle 20-vuotiaiden MM-pronssia tänä vuonna heittänyttä Anssi Jaakkolaa. Huhtala toimii myös nuorten maajoukkueen apuvalmentajana ja käy antamassa neuvoja siellä täällä lähes aina kun pyydetään.

Huhtala kuvailee moukarinheiton tilannetta Suomessa hyväksi, vaikka toisaalta esimerkiksi Tampereella ja Forssassa innostus on hiipunut.

-Pojissa on, ja miksei tytöissäkin, kovia lahjakkuuksia ja ainesta ihan huipulle, missä on nyt tason puolesta tilausta. Mutta se huipulle nousu ja muutama lisämetri vaatii raakaa työtä ja palavaa intoa.

Yksi tai kaksi lupaavista nuorista ovat somerolaiset siskokset Anniina ja Johanna Witka. Johanna heitti lauantaina Keravalla Koululiikuntaliiton mestariksi uudella ennätyksellään 59.17. Forssassa 4-kiloinen naisten moukari lensi liki samoihin lukemiin, kun paras heitto kantoi 57.45.

-Ikätasoitusten johdosta minun pitäisi voittaakseni täällä heittää maailmanennätys, joten voiton takia en kisaa, mutta kiva täällä on käydä, Witka totesi.

Somerolla on moukaribuumia, sillä Jani Pihkanen ja etenkin Henri Liipola kuuluvat jo maan lupaavimpiin heittäjiin. Heitä valmentava Kari Pihkanen kertoo, että Somerolla on nostateltu moukari-innostusta 15 vuoden ajan ja nyt siellä on kymmenkunta aktiiviheittäjää.

Päivän vanhin osallistuja Seppo Vuolanne, 89, osallistui jo ensimmäiseen Moukaripörssiin 1940-luvulla teinipoikana. Tie vei välillä maailmalle, mutta viimeiset liki 40 vuotta Vuolanne on nähty Forssassa heittämässä. Vuolanteen moukari lensi komeasti lukemiin 12.69. ikähyvityksen ansiosta Vuolanne oli päivän tuloksissa neljäs.

Moukaripörssi jatkuu vielä kahtena seuraavana sunnuntaina. FL