Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäyrämäen alueen tonttien myynti epäilytti

Someron kaupunginvaltuuston kokouksen keskustelun kärkeen nousi Mäyrämäen alue ja se, pitäisikö alueen tontteja myydä vai ei ja kuinka paljon.

Kaupunginhallitus esitti valtuustolle, että Jakkulan, Vesanojan ja Mäyrämäen alueen tonteille voisi rakentaa myös vapaa-ajan asuntoja, sillä omakotitalotonttien myynti on ollut nihkeää.

-Esitys on muuten ok, mutta Mäyrämäen alue pitäisi poistaa, valtuutettu Juha-Matti Kyyrä (vihr.) esitti.

Kyyrä oli huolissaan Mäyrämäen alueesta, koska se sijaitsee pohjavesialueella. Hänen mielestään liika rakentaminen vaarantaa alueen luonnon.

Valtuutettu Riitta Lehtinen (sd.) kannatti Kyyrän esitystä.

Jouko Elo (sd.) taas epäili, saavatko kaikki tontin ostajat rakennuslupaa. Häntä kiinnosti tietää, onko kaupunki jo keskustellut ely-keskuksen kanssa rakennusluvista.

-Asiaa on valmisteltu oman viraston sisällä, mutta asia on ollut esillä myös ely-keskuksen kanssa, kaupunginjohtaja Sami Suikkanen selvensi.

Valtuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen (kesk.) oli aloittamassa äänestystä asiasta, kun Markku Mäki- Teeri (kok.) ehdotti neuvottelutaukoa.

Tauon jälkeen keskustelu jatkui. Suikkanen lisäsi, että jos rakennuslupaa ei jostain syystä saa, niin kaupunki lunastaa tontin takaisin itselleen.

-Koska kyse on pohjavesialueesta, rakennukset eivät voi käyttää maalämpöä. Onko se otettu huomioon tontteja myytäessä, Riitta Lehtinen huomautti.

-Tässä kokeillaan kepillä jäätä. Jos kaikki tontit saadaan myytyä, niin pohjavesialueelle tulee kyläkeskittymä. Tämä pitäisi miettiä uudelleen, Kyyrä jatkoi.

Lopulta asiasta äänestettiin ja kaupunginhallituksen esitys voitti äänin 22–12. Yksi valtuutettu oli poissa. Mäyrämäen alueen tontit jäävät siis edelleen myyntiin eikä kaupunki tutki asiaa sen enempää.

Ennen tonttikeskustelua kokous eteni ripeään tahtiin. Suikkanen esitteli valtuutetuille talouden tilaa vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

-Hyvältä näyttää. Olemme samoissa lukemissa kuin viime vuonna, Suikkanen kehaisi.

Valtuutettu Matti Härkönen (ps.) huomautti, että talous näyttää niin hyvältä, ettei aiemmin tehtyä terveyskeskusmaksukorotusta olisi tarvinnut tehdä.

Valtuutetuista ei juuri irronnut kommentteja, kun valtuusto sinetöi valtuutettujen määrän tulevan kauden ajaksi. Vain Härkönen kommentoi asiaa.

-Tarvitaanko 35 valtuutettua? Pienemmälläkin selvittäisiin, sillä sote vie 60 prosenttia budjetista, Härkönen laski.

Hän tosin lisäsi, ettei tee esitystä määrän vähentämiseksi, mutta hänen mielestään olisi aiheellista pohtia, tarvitaanko niin montaa valtuutettua.

Kokouksessa tehtiin kaksi valtuustoaloitetta. Kokoomuksen valtuustoryhmän aloitteessa toivottiin kaupungin työntekijöiden osaamiskartoituksen tekemistä. Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän aloitteessa toivottiin selvitystä perintätoimistojen käytöstä.

Kiiruun koulun kalustohankinnat aiheuttivat keskustelua aivan kokouksen viimemetreillä. Valtuutetut ihmettelivät, miksei kalustoasiaa ole käsitelty lautakunnissa ja keitä koulutyöryhmässä oikein on.

-Kysyttiinkö arkkitehdeilta kalustuksesta?

Riitta Lehtinen hämmästeli asian herättämää intohimoa.

-Valtuustossa ei tule kunnon dialogia, sillä tärkeistä asioista ei haluta kertoa omaa kantaa. Kalustosta riittää mielipiteitä, Lehtinen näpäytti valtuustotovereitaan. FL

Puolivuotiskatsaus Ensimmäisen puolivuotisjakson aikana kertyi 4 miljoonaa euroa toimintatuottoja.Viime vuonna vastaavana aikana tuottoja kertyi 3,5 miljoonaa euroa.Suurimmat tuotot olivat perusturva-, sivistys- ja teknisellä lautakunnalla.Toimintakulujen osuus oli 28,4 miljoonaa euroa.Vuosi sitten luku oli 27,6 miljoonaa.Kaupunki osti palveluita 12 miljoonalla eurolla (summa pitää sisällään sairaanhoidon menoja).Muita palveluita ostettiin 2,9 miljoonan euron edestä (summa pitää sisällään muun muassa toimisto- ja asiantuntija- sekä ict-palvelut).Toimintatuottojen ja -kulujen erotus eli toimintakate oli 24.4 miljoonaa euroa.Luku on vain 0,2 miljoonaa euroa suurempi kuin vuosi sitten.Verotuloja kertyi alkuvuoden aikana 14,1 miljoonaa.Summa on 0,2 miljoonaa euroa suurempi kuin viime vuonna.Valtionosuuksia Somero sai 12,9 miljoonaa euroa.Vuotta aiemmin luku oli 12,4.Investointeihin meni alkuvuoden aikana 3,2 miljoonaa.Suurimmat menoerät olivat Kiiruun koulun rakentaminen, terveyskeskuksen keittiön laajennus ja Jaatilan sillan rakentaminen.Työttömyysprosentti laski 12,2 prosentista 11,4 prosenttiin.Someron kaupungin asukasluku pieneni alkuvuoden aikana 34 henkilön verran.