Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohtaamispaikaksi kipinöiville ideoille

-Tästä voisi tulla mukava yhteisöllinen opiskelutila, arvioi kestävän kehityksen opiskelija Eveliina Reponen uutta resurssiviisauskeskusta Forssan Kehräämöllä. Keskus avattiin eilen Hämeen ammattikorkeakoulun tiloissa.

Reponen, muut opiskelijat ja Hamk olisivat iloisia, jos samojen pöytien äärestä löytyisivät myös yritykset ja yhteisöt. Myös ammattikorkeakoulun rehtori Pertti Puusaari toivoo samaa.

-Opetus muotoutuu entistä enemmän moduleiksi ja yrityslähtöiseksi projektityöskentelyksi, joten tiivistyville yhteyksille tarvitaan yhteinen tila. Keskus soveltuu myös tapahtumien ja tempausten pitopaikaksi

-Keskus ei saisi jäädä vain opiskelutilaksi, vaan sinne on saatava vierailijoita ja tapahtumia, toteaa asiantuntija Riikka Kinnunen ympäristöalan edunvalvontajärjestö YTP:stä.

Järjestössä Kinnunen seuraa lainsäädäntöä ja tekee asiamies- ja edunvalvontatöitä. Hän on myös forssalainen kaupunginvaltuutettu. Kinnunen uskoo , että kohtaamispaikasta saadaan paras teho irti, jos sinne organisoidaan tiukasti teemoitettuja tapaamisia.

-Ne eivät saa olla liian laveita, jotta yritykset saavat niistä todella kontaktihyötyä. Niitä pitäisi myös markkinoida Forssan seutukuntaa kauemmaksi. Tälle keskukselle pitäisi olla ihminen, joka potkii toimintaan ja toimijoihin vauhtia, hän toteaa. Forssan seutu on sekä biotalouden että kiertotalouden edelläkävijä Suomessa. Asema on nostettu esiin muun muassa Bioeconomy in the Nordic Regions -selvityksessä, jossa Forssan seutu on valittu Suomen esimerkkitapaukseksi.

Sitra puolestaan on valinnut Forssan resurssiviisauden pilottikaupungiksi yhdessä Jyväskylän, Turun ja Lappeenrannan kanssa. Forssan kiertotalouden sydämen eli Envitech-alueen kehittyminen on ollut pitkälti yritysvetoista.

-Kiertotalouden yritysten, oppilaitosten ja kaupunkien kesken on alalla todella kova kilpailu. Forssan edelläkävijyys on vaarassa hiipua, jos jämähdämme emmekä ole käänteissämme nopeita. Hämäläinen hitaus ei kiertotalouden kehittämisessä palvele, Kinnunen arvioi. Forssan kaupunki ja seudulla toimivat kehittäjät kuten Forssan seudun kehittämiskeskus, Hamk ja Luonnonvarakeskus ovat tukeneet kehitystä useilla kehityshankkeilla vuosituhannen vaihteesta alkaen.

Koko seutukunta omaksui vuonna 2010 yhteiseksi strategiseksi tahtotilaksi ”Järkivihreän Forssan seudun”. Järkivihreän resurssiviisauskeskuksen avajaisissa käynnistyivät sekä Järkivihreän resurssiviisauskeskuksen nimikilpailu että Järkivihreä ideakilpailu.

-Jos yrityksellä tai kansalaisella on idea siitä, mitä tilassa voisi toteuttaa tai järjestää, minuun voi ottaa yhteyttä. Vaatimuksena tilan käytölle on, että tapahtuma liittyy jollain lailla järkivihreään toimintaan, projektipäällikkö Laura Vainio lisää. Avajaispäivänä tilassa ovat esillä Hämeen ammattikorkeakoulun yhteistyökumppanit kuten Sitra,Luonnonvarakeskus, Forssan kaupunki, Forssan ammatti-instituutti sekä ammattikorkeakoulun kiertotalouden ja biotalouden toimijat. FL Ympäristön ja yhteiskunnan parhaaksi Järkivihreys on Forssan seutukunnan yhdessä valitsema toimintatapa, joka ottaa huomioon ympäristöystävällisyyden ja kestävän kehityksen. Järkivihreyden tavoitteena on, että lähitulevaisuudessa seutu tuottaa entistä monipuolisemmin ekologisia tuotteita ja palveluja. Asukkaat, yritykset, yhteisöt ja päättäjät tunnistavat toimintansa ympäristövaikutukset ja sitoutuvat niiden vähentämiseen. Kestävä kehitys tarkoittaa sitä, että nykyisen yhteiskunnan tarpeet tyydytetään tekemättä myönnytyksiä tulevien sukupolvien kustannuksella. Resurssiviisaus on kykyä käyttää luonnonvaroja, raaka-aineita, energiaa, tuotteita, palveluja, tilaa ja aikaa harkitusti. Resurssiviisaus edistää hyvinvointia sekä kestävää kehitystä.