Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T.Rex haluaa syödä muut

Liitukaudella elänyt hirmuliskojen kuningas Tyrannosaurus Rex söi kaikkea liikkuvaa, elävää ja kuollutta. Peto kuoli joukkosukupuuton mukana 65,5 miljoonaa vuotta sitten, mutta kiitos viihdeteollisuuden, Tyrannosaurus Rex on ehkä tunnetuin dinosaurus.

Tyrannosaurus Rexiltä nimensä saanut Tanskassa syntynyt ravihevonen T.Rex elää ja voi hyvin Tapio Mäki-Tulokkaan tallissa Tammelan Sukulassa. Lempinimen Peto omaava hevonen syö sekin ravitermejä mukaillen vastustajiaan kilpailuissa, mutta vain kuvainnollisesti. Jo ennen Suomeen tuloaan voitokkaasti kaviourilla esiintynyt ruuna on kilpaillut Suomessa yhdeksän kertaa, joista se on voittanut kahdeksan ja ollut kerran toinen.

Sukupuuttoon T.Rexin kaltaiset hevoset Suomessa tuskin kuolevat, mutta liikaa näin hyviä hevosia täällä ei ole. T.Rexin Mikkelissä juoksema voittotulos 1.10,5 on paras Mäki-Tulokkaan valmentamien hevosten juoksema ja vain harva kykenee moiseen voittoaikaan.

-Tiesimme sen hyväksi hevoseksi, mutta näin hyvä menestys on ollut positiivinen yllätys, valmentaja ja osaomistaja Mäki-Tulokas kertoo.

Mäki-Tulokas omistaa hevosen yhdessä lapsuuden kaverinsa Vesa Kanervan ja tämän vaimon Piritta Vesander-Kanervan kanssa. Vesander-Kanerva omistaa hevosesta isoimman osan. Hänen mukaansa T.Rexin saaminen Tammelaan oli muutaman onnekkaankin mutkan takana.

-Kun Desiree Lady oli siirtymässä siitokseen, halusin uuden kilpahevosen tilalle. Yritimme ostaa kahta Suomessa kilpaillutta hevosta, mutta niitä ei myyty. Toisen omistaja vinkkasi, että Tapani Raunion kautta on tullut Suomeen useita hevosia.

-T.Rex oli ensimmäisten hevosten joukossa, joiden kilpailusuorituksia Ruotsissa tutkimme videokirjastosta. Kuukauden verran kauppaa väännettiin. Se oli halpa siihen nähden, että on hyvä hevonen jo Ruotsin-kilpailujen perusteella, Vesander-Kanerva sanoo.

T.Rex on juossut nykyisille omistajilleen 21500 euroa palkintorahoja. Vesander-Kanerva kertoo, että ihan kauppahintaansa se ei vielä ole tienannut. Hevosessa kiehtoi omistajia sen monipuolisuus, T.Rex menee matkan kuin matkan ja miltä tahansa juoksupaikalta.

Taustajoukot lähtevät lauantain kilpailuun hyvin odotuksin. Valmentajan mukaan hevosella on kaikki kunnossa ja täysi syy olettaa, että se kykenee yhtä hyvään suoritukseen kuin tähänkin.

-Starttiväliä on neljä viikkoa, mutta lähes sama väli oli ennen Vermon elokuista voittojuoksua. Ykkösrata on ok paikka ja keulaa pyritään puolustamaan. Voittoa lähdetään hakemaan, eria asia mitä saadaan.

Vesander-Kanerva katsoo lähdön ipadista lomamatkalla Italiassa. Matka oli varattu jo huhtikuussa, mutta Vesander-Kanerva myöntää, että etenkin kotiradalla juostavan lähdön katsominen muualla kuin paikan päällä harmittaa. Hänen osaomistamistaan hevosista kaksivuotiaat Didi Hoss ja Donatello Hoss juoksevat perjantaina opetuslähdössä.

-Jännitän jokaista hevosteni juoksua, mutta lähtöä on vielä pahempi katsoa, kun ei ole paikan päällä. Voittoa odotetaan, mutta koskaan ei tiedä, mitä ravilähdöissä tapahtuu. Voittamiseen ei kyllästy vaikka niitä tulisi useampia peräkkäin, tunne on aina yhtä hieno. FL