Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä: Salon raharyöstön epäonnistuminen oli sattumaa

Salon helmikuisen raha-autoryöstön epäonnistuminen oli vain sattumaa, sanoo syyttäjä. Tekijät toimivat ammattimaisesti ja valmistelivat rikoksen huolellisesti.

Saadakseen rahat ulos autosta, ryöstäjät yrittivät räjäyttää arvokuljetusauton kyljen auki keskellä moottoritietä. Syyttäjän mukaan nalli toimi, mutta ei sattumanvaraisesta syystä laukaissut räjähdepanosta.

Puolustus taas väittää, että rikoksen epäonnistuminen johtui tunaroinnista. Ryöstäjät asettivat nallin väärään paikkaan.

Puolustuksen mielestä tämä osoittaa, etteivät syytetyt ole syyttäjän väittämällä tavalla ammattirosvoja.

Näillä näkemyseroilla alkoi Salon arvokuljetusauton ryöstöyrityksen käsittely Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Syyttäjä vaatii neljälle miehelle kovennettuja vankilatuomiota törkeän ryöstön yrityksestä. Koventamisperusteena on teon suunnitelmallisuus, ja kahden syytetyn kohdalla lisäksi raju rikostausta.

Nelikko kiistää kaikki syytteet väittäen, ettei heillä ole minkäänlaista tekemistä Salon raharyöstön kanssa. Syyttäjä perustaakin todistelun pääasiassa teknisen näytön varaan, kuten dna-näytteisiin ja tekijöiden puhelinten sekä navigaattorin paikannustietoihin.

Syyttäjän mukaan nelikko tavoitteli rikoksella 900 000 euron saalista.

Raha-auton ryöstön

suunnittelu alkoi kuukautta ennen toteutusta. Valmisteluaikana ryöstäjät tarkkailivat raha-auton reittiä, päättivät tekopaikan ja miettivät pakoreitin.

He hankkivat myös rikoksessa tarvitsemiaan välineitä, kuten autoja, aseita, räjähteitä ja työkaluja. Ryöstöyrityksessä käytetyn pakettiauton he hommasivat tuttaviensa avulla, palkkio palveluksesta oli viisi grammaa amfetamiinia.

Helmikuun 25. päivä ryöstäjät iskivät Salossa moottoritiellä Suomusjärven kohdalla. Poliisi on aiemmin kertonut, että ryöstäjiä oli yhteensä viisi tai kuusi, joten osa päätekijöistä on yhä vapaalla jalalla.

Naamiomiehet pysäyttivät raha-auton ajamalla pakettiauton ja kuorma-auton poikittain sen eteen. Takana tulevan liikenteen tukkeena toimi tuleen sytytetty henkilöauto.

Miehet käskyttivät raha-auton kuljettajan ulos aseilla ja auton räjäyttämisellä uhaten. Tehosteeksi he ampuivat auton moottoritilaan laukauksia.

Olipa syynä sattuman suojelus tai töppäily – saalis jäi saamatta, sillä rosvot eivät päässeet käsiksi rahoihin.

Tuloksettoman ponnistelunsa jälkeen tekijät pakenivat Saloon Teboil Kivihovi -huoltoaseman läheisyyteen. Siellä he hylkäsivät ryöstöyrityksessä käyttämänsä autot.

Rosvojen matka jatkui pakoautoilla Kiikalaan, josta he olivat vuokranneet omakotitalon piilopaikakseen.

Päätekijöiden lisäksi

syytteessä on kolme muuta henkilöä. Kahta heistä epäillään ryöstössä käytetyn auton hankkimiseen liittyvästä petoksesta ja yhtä yllytyksestä petokseen.

Kaksi päätekijöiksi epäillyistä on iskenyt arvokuljetuksiin ennenkin Varsinais-Suomessa.

Ensimmäinen heistä oli mukana Turussa Suomen Pankin ryöstössä ja Liedossa raha-auton ryöstöyrityksessä vuonna 2007. Toinen osallistui raharyöstöyritykseen Loimaalla vuonna 2011.

Kuvateksti:

Salossa moottoritiellä viime helmikuussa tapahtuneen arvokuljetusauton ryöstöyrityksen käsittely alkoi keskiviikkona Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii neljälle päätekijälle pitkiä vankeusrangaistuksia törkeän ryöstön yrityksestä.

Osa päätekijöistä yhä vapaina Aseistautuneet ryöstäjät pysäyttivät arvokuljetusauton moottoritiellä Salon Suomusjärvellä 25. helmikuuta.Ryöstö epäonnistui, kun tekijät eivät onnistuneet räjäyttämään raha-auton kylkeä rikki. Ryöstäjät pakenivat paikalta.Keskusrikospoliisi aloitti mittavan tutkinnan, apuna toimi Lounais-Suomen poliisi.Yleisöltä tulvi poliisille satoja vihjeitä, joista suuri osa oli hyödyllisiä.Reilun viikon jälkeen ryöstöyrityksestä poliisi pidätti viisi miestä, joista neljä vangittiin. Osaa ryöstäjistä ei saatu kiinni.Syyttäjä vaati nelikolle ehdottomia, kovennettuja vankeusrangaistuksia törkeän ryöstön yrityksestä.Varsinais-Suomen käräjäoikeus aloitti jutun käsittelyn keskiviikkona ja jatkaa sitä seuraavan kolmen viikon ajan.