Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen kansallismieliset piirit ovat pienet – katso millaiset yhteydet ryhmillä on

Lännen Media kertoi helmikuussa Suomessa aktiivisten maahanmuuttovastaisten ryhmien tiiviistä yhteyksistä. Julkaisemme jutun verkossa uudelleen, koska aihe on ajankohtainen.

Suomen maahanmuuttovastaiset ryhmät linkittyvät tiiviisti toisiinsa. Jos toimii yhdessä, on todennäköistä, että toimii muissakin. Ryhmät muodostavat hämähäkinverkon, jossa vähän kaikki on kytköksissä vähän kaikkeen. Näin sanoo suomalaista äärioikeistoa tutkiva politiikan tutkija

Tommi Kotonen.

– Moni on niin ruohonjuuritason liikkeitä, että ne linkittyvät toimijoiden ja kulttuurin tasolla hyvinkin tiiviisti.

Kotonen on tutkinut ensisijaisesti kylmän sodan ajan äärioikeistoa, mutta tekee parhaillaan tutkimusta äärioikeiston kehityksestä 1990-luvun alusta näihin päiviin.

Lännen Media esittelee Kotosen avustuksella keskeiset ryhmät, jotka Suomessa toimivat muuallakin kuin sosiaalisessa mediassa. Niitä yhdistää Kotosen mukaan maahanmuuttovastaisuus ja jossain määrin myös islaminvastaisuus. Erot ovat toimintamalleissa ja siinä, millaisia muutoksia yhteiskuntajärjestykseen halutaan.

Ryhmät ovat

organisoitumisasteeltaan hyvin erilaisia. Rajat kiinni on organisaatioltaan Kotosen sanoin ”lähinnä epämääräinen”, kun taas Suomen Sisu toimii perinteisen yhdistyksen tavoin.

Kotonen huomauttaa, että katupartioinnin kentällä kytee kilpailuakin. Suomen Sisu suunnitteli omia partioitaan jo muutama vuosi sitten.

– Muistaakseni silloin perusteena oli somalinuorten häiriköinti Helsingissä.

Edustavatko kaikki esitellyt ryhmät äärioikeistoa? Kotonen sanoo olevansa siinä kahden vaiheilla.

– Mieluummin voisi puhua jonkinlaisesta oikeistoradikalismista tai kansallismielisistä radikaaleista. Kaikilla ei ole poliittista visiota siitä, miltä maan tulisi näyttää. Silloin on vaikea niputtaa äärioikeistoksi. Toki kaikissa ryhmissä voi olla henkilöitä, jotka kannattavat äärioikeistoideologiaa. Esimerkiksi Suomen Sisu ei kuitenkaan ole toiminnaltaan kovin radikaali.

Liittyvätkö

MV-lehti

ja

Magneettimedia

esiteltyihin ryhmiin?

– 

MV-lehti

ei liity suoraan organisaatioihin, mutta se julkaisee esimerkiksi vastarintaliikkeen materiaalia.

Magneettimediaa

julkaisee nykyisin Pohjoinen perinne ry, joka kuuluu Suomen vastarintaliikkeeseen.

MV-lehti

jakaa varmaan Rajat kiinni -ideologian, vaikka jotkut kansanliikkeen

Susanna Kaukisen

kirjoituksista ovatkin olleet liian rajuja julkaisuun, kertoo Kotonen.

Mikä on poliittisten puolueiden rooli maahanmuuttovastaisissa ryhmissä?

– Yksittäisiä toimijoita ryhmissä voi olla muistakin puolueista, mutta näkyvissä asemissa on puolueista lähinnä perussuomalaisia. Vastarintaliikettä lukuun ottamatta heitä varmaan ryhmistä löytyy.

– Ensisijaisesti Suomen Sisussa on perussuomalaisia. Rajat kiinni -ryhmässä on paikallistasolla ollut näkyvästi perussuomalaisia mukana. Vastarintaliikkeelle perussuomalaiset ovat pikemminkin vastustettavia, koska heidät nähdään muun muassa Israel-myönteisinä, kertoo Kotonen.

Suomen yhdistyslakia

pitäisi muuttaa niin, että rotusyrjintää edistävät järjestöt kiellettäisiin. Sitä mieltä on perus- ja ihmisoikeuksiin erikoistunut oikeustieteen professori

Juha Lavapuro

. Hän on myös yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan jäsen.

Jo nyt Suomi on sitoutunut YK:n rotusyrjintäsopimukseen. Sen mukaan rasismia edistävät järjestöt ja propaganda pitää kieltää. Lavapuron mukaan lainsäätäjältä vaadittaisiin kuitenkin lisää aktiivisuutta.

– Lain tasolla pitäisi olla yksiselitteistä, että Suomessa ei voisi olla rasistisia yhdistyksiä.

Suomessa toimii esimerkiksi avoimesti kansallissosialistinen Suomen vastarintaliike. Lavapuro ja hänen professorikollegansa

Tuomas Ojanen

ovat todenneet, että Suomen kansainvälisten velvoitteiden näkökulmasta järjestö pitäisi kieltää.

Juha Lavapuro tutki Lännen Median pyynnöstä maahanmuuttovastaisten ryhmien ohjelmia, jos sellaisia oli julkisesti saatavilla.

Esimerkiksi Finnish Defence League (FDL) toteaa verkkosivuillaan, että se ei ole rasistinen. Lavapuro korostaa, että järjestöt itse eivät asiaa voi määritellä. Ratkaisevaa on, miten järjestö toimii käytännössä. Hänen mukaansa FDL on rasistinen.

Lavapuro määrittelee rasistisuuden YK:n rotusyrjintäsopimuksen mukaan.

– FDL määrittelee itsensä suurin piirtein ihmisoikeusjärjestöksi, mutta jos katsoo YK:n rotusyrjintäsopimusta, niin FDL:n perustarkoitus on oikeudellisessa mielessä edistää rotusyrjintää. FDL:n puheenvuoroissa suurin osa turvapaikanhakijoista niputetaan ryhmänä vakavaksi turvallisuusriskiksi ja puhutaan nimenomaan islaminuskoisista. Viesti on täysin rasistinen.

Samoin Suomen Sisun verkkosivuilta löytyvässä vanhassa ohjelmassa on Lavapuron mukaan rasismia: siinä tuodaan esiin ajatus, että kansoja ei saa sekoittaa.

– Tulee esiin ihmisten erottelu ”alkuperän” ja ”rodun” perusteella, ja se on tyypillinen rotusyrjinnän tunnusmerkki. Apartheid perustui rotujen pitämiseen erillään.

Lavapuron mukaan

laki mahdollistaa puuttumisen Odinin sotureiden katupartiointiin, jos ryhmät toimivat rasistisesti ja partioivat esimerkiksi vastaanottokeskuksen ulkopuolella.

Pitäisikö sitten esimerkiksi FDL kieltää?

– On vaikea sanoa, onko se niin ilmeisen rasistinen. Aika paljon myös riippuu siitä, miten FDL toimii. Viranomaiset ovat tarkkoja, kun on kyse sananvapaudesta ja poliittisista oikeuksista.

– Rajanveto on joskus vaikeaa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on aika usein linjannut, että rasistiset viestit eivät kuulu sananvapauden piiriin, vastaa Lavapuro.

Rasistinen rikos Suomen laissa on esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Lavapuron mukaan on mahdollista, että sen tunnusmerkit täyttyvät esimerkiksi maahanmuuttovastaisissa mielenosoituksissa.

Suojelupoliisi (Supo)

ei halua ottaa kantaa yksittäisiin ryhmiin. Kun Supo tarkastelee yleisesti ääriliikehdintää, sitä huolestuttavat ryhmien sijasta enemmän ”yksittäiset, jo valmiiksi radikalisoituneet toimijat”. Heidän henkilökohtaista toimintamalliaan on vaikea ennakoida.

– Ajatus siitä, että ideologian toteuttamiseen alettaisiin käyttää äärikeinoja, syntyisi Suomen oloissa todennäköisemmin yksittäisen henkilön pään sisällä kuin niin, että liike alkaisi ajaa sellaista. Tässä yhteydessä tarkoitan myös kotimaisperäisten ääriliikkeiden kenttää, toteaa Supon ylitarkastaja

Tuomas Portaankorva.

Supon mukaan tällä hetkellä mikään toimija ääriliikehdinnän kentällä ei ole Suomen valtion näkökulmasta uhka. Portaankorva ei halua kommentoida yksittäisiä ryhmiä, mutta toteaa, että ryhmät ovat kannattajamäärältään verraten pieniä. Supo kuitenkin seuraa kentän tapahtumia ”koko ajan varsin aktiivisesti”.

– Ryhmien piirissä esiintyy tavoitteita ja julkilausuttuja ohjelmia, jotka saattavat olla yhteiskuntajärjestyksen vastaisia. Vaikka toiminta ei sinällään uhkaakaan Suomen valtiota, emme väheksy näiden ideologioiden esiintymistä Suomessa emmekä suhtaudu niihin kevyesti.