Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikkien teiden ei pidä viedä Eerikkilään

Ruostejärven suojeluyhdistys haluaa mökkiläisten ja luonnon rauhan nimissä muutoksia Kallion–Riihivalkaman–Ruostejärven osayleiskaavoitukseen. Suojeluyhdistyksen hallitus toteaa muistutuksessaan osayleiskaavaluonnoksesta, että uusi tieyhteyslinjaus Pirttiniementieltä Eerikkilän urheiluopistolle on kokonaan poistettava kaavasta.

– Kyseessä on mutkainen, pieni mökkitie, jossa ei ole mitään muuta liikennettä koskaan ollut kuin mökkiläisten ja metsäomistajien. Ehdotuksen mukaan siitä tulisi kauttakulkutie, sanoo suojeluyhdistyksen hallituksen jäsen Matti K. Hakala. Suojeluyhdistys haluaa varmistaa, ettei kaavaan jää yhteystarvemerkintää, joka voi myöhemmin johtaa toimenpiteisiin.

Jos tieyhteys tehtäisiin, Forssan suunnan liikenne Eerikkilään kulkisi Pirttiniementien kautta, eikä Härkätien kaistoitetusta liittymästä.

– Se notkossa oleva risteysalue on jo nytkin erittäin vaarallinen. Siinä saa olla tarkkana, kun kääntyy kakkostieltä vasemmalle Pirttiniementielle, kun edestä ja takaa tulee autoja. Se on erittäin paha risteys, Hakala sanoo.

Tammelan kunnan kaavoittaja Miika Tuki arvioi, että kaavaluonnoksen tiemerkintä on turhan voimakas. Kaavaehdotuksessa voisi riittää ulkoilureittimerkintä Pirttiniementien suunnasta Eerikkiään sekä pelastusajoneuvojen mahdollisuus kulkea tarvittaessa kulkea sitä kautta.

– Ei missään vaiheessa ole ollut tarkoitus tehdä mitään kilpailevaa reittiä Eerikkilään, koska liittymäasiat valtatielle ovat niin hankalia. Eerikkilän virrat tulevat kulkemaan Härkätien kautta. Pelastusreitti hoituu varmasti silläkin, kun osoitetaan virkistys-ulkoilureittiyhteys ja vaihtoehtoinen pelastusreitti kulkisi sitä reittipohjaa pitkin. Näin ei välttämättä tarvitse tehdä mitään oikeaa tietä Eerikkilään asti.

Jos pelastusviranomaiset tarvitsevat pelastustien Pirttiniementien kautta, Ruostejärven suojeluyhdistys esittää kauttakululiikenteen estämistä puomein.

– Muuten meidän rauhallinen ympäristö muuttuu aika vilkkaaksi, Matti K. Hakala sanoo.

Suojeluyhdistyksen hallitus haluaa poistettavaksi myös mahdollisen matkailupalvelujen alueen Pirttiniementien varren pientaloasumisen yhteydestä sekä Pirttiniementien ja Nissiläntien välisen tieyhteyden samoin kuin välille kaavaillun ulkoilureitin.

Kesäsiirtolasta 2-tien vartta Pirttiniementien risteykseen kaavailtu ulkoilureitti pitää yhdistyksen mukaan vetää aivan valtatien viertä pitkin mahdollisimman kauas Ruostejärven rannan mökkiasutuksesta.

Suojeluyhdistys ymmärtää halun laajentaa Eerikkilän toimintoja, mutta yhdistyksen mukaan niitä pitäisi kehittää Ruostejärven itäpuolella Härkätien suunnassa, joka on urheiluopiston sisääntuloväylä ja matkailupalvelun aluetta. Kaavavalmistelusta uupuu yhdistyksen mukaan keskeinen vaikutusten arviointi Ruostejärven osalta. Yhdistys pyrkii osaltaan vähentämään kuormitusta järveen.

Kallion–Riihivalkaman–Ruostejärven osayleiskaavaehdotus valmistunee vuodenvaihteen tienoilla. Kunnanvaltuusto voi hyväksyä osayleiskaavan loppukesästä tai syksystä ensi vuonna. Näin osayleiskaava voisi tulla voimaan ensi vuoden lopulla, ellei siitä valiteta. FL

Matalahkolatvajärvi Tammelan Ruostejärvellä on pinta-alaa noin 173 hehtaaria.Ruostejärven keskisyvyys on 3–4 metriä ja syvimmät kohdat noin 10 metriä. Se on Loimijoen vesistön latvajärvi, johon vedet tulevat ympäröivistä metsistä ja soilta.Järven rannoilla käy vierailijoita vuosittain jopa 75000– 80000 henkeä.Eniten kävijöitä on Eerikkilän urheiluopistolla, Hämeen luontokeskuksella ja sen vieressä olevalla yleisellä uimarannalla.Järven rannalla on satakunta vapaa-ajan kiinteistöä.Ruostejärven ranta-asukkaat perustivat Ruostejärven suojeluyhdistyksen 1970-luvun alussa pitämään huolta järven tilan säilymisestä. Yhdistyksellä on noin 70 jäsentä.