Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Martti Puran tarinat saavat jatkoa

Martti Puran omaelämäkerrallisen Miehen tie -sarjan kolmannessa osassa ovat vuorossa 70-luvun tarinat. 70-luku oli vuosikymmen, joka vei Puran nuoruudesta aikuisuuteen ja samalla politiikkaan.

-Olin 70-luvun alkupuolella jo aika aktiivisesti mukana Nuorten Tuottajien toiminnassa ja myös Nuoren Keskustan Liitossa. Tapasin silloin ensimmäisiä kertoja miehen nimeltä Urho Kekkonen, ja aika nopeasti se olikin sitten menoa politiikkaan, Pura muistelee.

Vuonna -78 Pura valittiin Nuoren Keskustan Liiton varapuheenjohtajaksi. Vuotta myöhemmin hän oli johtamassa keskustan kokousta, jossa Mauno Koivistosta tehtiin pääministeriä.

Miehen tie Mustialasta maailmalle -kirja alkaa kuitenkin vuodesta 1970, jolloin Pura suoritti harjoittelun Nukarin kartanossa Hämeenlinnassa. Vuoden 71–73 kuluivat Mustialan maatalousoppilaitoksessa ammattiin opiskellessa.

Valmistumisen jälkeen hän sai ensimmäisen työpaikkansa Forssasta Hankkijalta.

-Silloin oli hieno tilanne, että kaikille oli alasta riippumatta tarjolla työpaikkoja. 70-luku oli omalla tavallaan hieno vuosikymmen. Pula alkoi helpottaa – ihmiset pääsivät sisävessaan ja saivat lämmintä vettä suihkusta.

Pura kuvaa kirjassa politiikan lisäksi omaa, perheensä ja sukunsakin elämää Tammelan Portaassa. Suuressa roolissa on myös ystäväporukka, joka muodostui jo rippikoulussa ja Ryskeen lavalla.

-Meitä on viisi pariskuntaa ja kokoonnumme edelleen säännöllisesti yhteen. Kirjassa kuvataan myös nuorten elämää ja ystävyyttä 70-luvulla.

Eilen torstaina julkaistu uusi teos noudattaa kirjoitustyyliltään ja rakenteeltaan samaa kuin sarjan aiemmat osat, 50- ja 60-luvuista kertoneet teokset.

-Nämä eivät ole muistelmia siinä mielessä, että en ole käyttänyt mitään lähdeaineistoa. Olen kertonut ja kirjoittanut tarinat sellaisina, kuin muistan niiden tapahtuneen.

Sarjan aiemmat osat ovat Puran mukaan myyneet ilahduttavasti. Ensimmäistä, lapsuudesta kertovaa osaa on kuunneltu äänikirjanakin yli 5000 kertaa.

Viime keväänä Pura julkaisi sarjasta irrallisen, Paavo Väyrystä käsitelleen teoksen Väyrysen renki.

Puran tavoitteena on kirjoittaa kirjaksi kaikki elämänsä vuosikymmenet. 80-luvusta kertovan teoksen jäsentely on parhaillaan käynnissä.

-Se vuosikymmen oli elämässäni lähes yksinomaan politiikkaa. En kuitenkaan kirjoita kirjaa poliittisesta näkökulmasta tai julista mitään aatetta. Kirjoitan inhimillisestä ja tarinan näkökulmasta.

Puralla on kova halu kirjoittaa. Se on osaltaan myös irrottautumista arkitodellisuudesta.

-Kirjoittaessa saan elää elämääni uudestaan. Eikä ainakaan tarvitse ajatella Pohjois-Koreaa tai Trumpia.

-Olisihan se hienoa, jos hyllyssä olisi kahdeksan tai yhdeksän kirjaa ennen muistotilaisuutta. FL

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/31112-renkipoika-pettyi-isantaansa