Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ryske ottaa tykkilumetuksen vastuulleen Tammelassa

Joulukuussa satanut lumi mahdollisti jonkunlaiset hiihtokelit Forssan seudulle joulun alla, mutta nyt näyttää taas kurjalta. Puhtaana vetenäkin tullut sade ja lauhat kelit ovat tehneet sen, ettei laduille ole nyt syytä mennä. Näin sanovat latujen kunnossapidosta vastaavat tahot niin Forssassa, Jokioisilla kuin Ypäjälläkin.

Jokaisen toiveissa on latujen kunnon kannalta kaksi asiaa: Toiveissa on lunta ja pakkasta. Loppiaisen jälkeen on luvassa pakkaskelejä, mutta se ei yksin riitä.

-Tarvittaisiin ensin lunta, sitten pakkasta. Kelit ovat olleet haasteelliset ja heikolta näyttää lähiaikojenkin osalta, harmittelee Jokioisten vapaa-aikasihteeri Jari Menna.

Tammelassa ollaan vähiten sään armoilla, koska siellä pystytään tekemään latuja tykkilumella. Mutta luvattua pakkasta odotellaan Tammelassakin, tällä hetkellä hiihtämään pääsee korkeintaan muutaman sadan metrin mittaisella lenkillä.

Pakkasta suurempi este latujen tekemiselle on kunnan heikkotaloustilanne. Talouden tasapainottamisohjelman myötä on päätetty, ettei kunta tänä talvena tykitä latuja.

Apuun tuli paikallinen urheiluseura Tammelan Ryske. Kunta ja Ryske ovat juuri allekirjoittamassa yhteistyösopimusta latujen tekemisestä.

-Ryske hoitaa lumen teon, kuljetuksen ja tykityksen, kunta vastaa energiakuluista ja latujen kunnossapidosta. Tämä oli hieno ele Ryskeeltä, kiittelee Tammelan liikuntakoordinaattori Petri Takala.

Ryskeen hiihtojaoston puheenjohtaja Teemu Salminen kertoo, että lumenteko alkaa heti, kun olosuhteet sallivat eli pakkaskelit saapuvat.

-Pakkasta pitää olla viikon verran ja vähintään neljä astetta. Mitä kovempi pakkanen, sitä tehokkaampaa lumenteko on. Valmiudet lumentekoon ovat olemassa ja tavoitteena on, että hiihtämään päästäisiin heti tammikuun puolivälin jälkeen, Salminen kertoo.

Suurimman osan töistä ja kustannuksista Ryske aikoo kattaa talkoilla. Lumen tykitys hoituu kokonaan talkoilla, mutta sen valmistus ja etenkin kuljettaminen aiheuttavat kuluja. Niitä Ryske pyrkii kattamaan mahdollisimman paljon vapaaehtoisella 20 euron latumaksulla.

Ypäjällä päästiin hiihtämään pururadan kilometrin ja kahden kilometrin lenkkiä ennen joulua mukavissa olosuhteissa, mutta nyt tilanne on toinen. Kentänhoitaja Kari Vahaniitty kertoo, että tällä hetkellä hiihtoladuilla on niin märkää, ettei sinne kannata mennä.

-Pohja olisi vielä olemassa, eikä lunta ja pakkasta paljoa tarvittaisi, jotta ladut saataisiin hiihtokuntoon. Nyt siellä on niin märkää, ettei koneella ole mitään asiaa laduntekoon, Vahaniitty toteaa.

Sen parempi ei ole tilanne Forssassakaan. Puistotyönjohtaja Ismo Ojansuu sanoo, että Vieremän ja Paavolan pururatojen ladut eivät ole nyt hiihtokunnossa.

-Viime viikolla niissä oli vielä pohja kunnossa. Lunta tarvittaisiin vajaat 10 senttimetriä, Jos pohja pitää, räntäsadekaan ei olisi niin huono kuin pelkkä vesi. Toivotaan, että perjantaille luvattu sade olisi räntää tai lunta. Pakkaslumikin kelpaisi pohjien pitäessä, Ojansuu kertoo.

Ojansuu tuntee myös Torronsuon tilanteen. Hän on useana vuotena tehnyt eteläpuolen ladut. Tällä hetkellä suo on Ojansuun mukaan niin märkä, ettei sinne ole kelkalla mitään asiaa.

-Eteläpuolella ei ole tällä hetkellä edes lunta. Tarvittaisiin parin viikon ajan 10-15 asteen pakkasia ja sen jälkeen lunta.

-Tekijöitä kyllä on, Torronsuon latujen kunnossapidosta vastaa viisihenkinen joukko Torro seurasta. Mutta nykyisessä tilanteessa talkoohommat keskittyvät enemmän viikonloppuun, Ojansuu muistuttaa. FL