Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asumispalvelupäällikkö: Hykyn säästökuuri ei vaikuta vanhuksille tarjotun hoidon tasoon

Tammelassa sijaitsevien asumispalveluyksiköiden asiakkaiden omaisille joulun alla laadittu tiedote on herättänyt hämmennystä joissakin omaisissa. Yksi heistä on forssalainen Jan-Erik Koskinen, jonka äiti on asunut kohta kaksi vuotta ympärivuorokautisen, tehostetun palveluasumisen yksikössä Lupiinissa.

-Tiedotetta kuin piru raamattua lukien saa sellaisen käsityksen, ettei asukkaita nosteta viikonlopun ja arkipyhien aikana sängystä pyörätuoliin. Ymmärtäisin ettei asia silti ihan niin mene, mutten varmaan ole ainoa, jota asia mietityttää, Koskinen sanoo.

Asumispalvelupäällikkö Taina Haavisto Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä vakuuttaa, että hykyn asiakkaat on kulukuurista huolimatta tarkoitus hoitaa jatkossakin mahdollisimman hyvin.

-Kaikissa hykyn yksiköissä hoitajamitoitus ylittää lain vaatiman alarajan 0,5 hoitajaa asiakasta kohden. Alin taitaa olla 0,52 hoitajaa, Haavisto kertoo.

Esimerkiksi Tammelan yksiköissä on Haaviston mukaan yhtä asukasta kohden 0,59–0,60 hoitajaa. Tämä tarkoittaa sitä, että sairaustapauksissakaan lain vaatima raja ei alitu, mikäli sijaista ei saada korvaajaksi.

Hykyssä on päällä kulukuuri ja se on linjannut, ettei avoimeksi tuleviin virkoihin ole tällä hetkellä täyttölupaa. Haaviston mukaan tämä ei tarkoita henkilöstön määrän vähentämistä. Mitoitus on käytännössä sama, mutta avoimet virat hoidetaan määräaikaisuuksin ja sijaisuuksin.

Henkilöstökulut ovat hykyn suurimmat menot ja tavoitteena on hallita sijaiskuluja. Haavisto muistuttaa, ettei kyse ole sinänsä uudesta asiasta, vaan kulupuolta on tarkasteltu jo useamman vuoden ajan.

-Sijaisten käyttöä harkitaan aina tapauskohtaisesti, mutta pitkiin sijaisuuksiin otetaan aina joku tuuraaja. Koko ajan mietitään, miten pystytään vastaamaan akuutteihin tilanteisiin. Laitoshoitoyksiköissä asiakasmäärissä on vaihtelua ja kun jossain on vähemmän asiakkaita, sieltä harkitaan hoitajan väliaikaista siirtoa toiseen yksikköön. Vasta perustettu resurssiyksikkö on yksi tapa helpottaa sijaistarvetta, Haavisto toteaa.

Koskinen kehuu Lupiinin äidilleen tarjoamaa hoitoa ensiluokkaiseksi, eikä hänellä ole siitä moitittavaa. Koskinen on jopa valmis maksamaan hieman nykyistä enemmän, mikäli äidin hoidon taso säilyy ennallaan.

-Hoitajien kohtalo säälittää, millä he pystyvät ja jaksavat tehdä työnsä, kun paperityöt ja kiireet lisääntyvät ja sijaisiakin pitäisi opastaa. Vaikka heillä ei tähänkään asti ole ollut luppoaikaa, aina ehditään ohi mennessä silittää hetki vanhuksen päätä, mikä on iso asia heille.

Hoidosta päättäville tahoille Koskisella on selkeä viesti.

-Ymmärrän, että säästää pitää, mutta kaikessa ei voi mennä raha edellä. Me kaikki vanhenemme, ellemme kuole nuorena ja tarvitsemme jossain vaiheessa apua. Pelkoni on, että tällä menolla vanhusten palvelu huononee jatkossa. FL