Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parmarinella kiireitä jo koko vuodeksi

Forssalaisella kylpyhuone-elementtejä asuntorakentamiseen valmistavalla Parmarine oy:llä menee lujaa. Tilauskanta kohteista, joihin Parmarinen kylpyhuoneet on suunniteltu asennettavan, ulottuu aina ensi vuoteen ja sitovat tilaukset täyttävät jo alkuvuoden.

Tilauskanta tulee toteutumaan, jollei rakentaminen lopahda äkkiä jostain syystä. Tällä hetkellä rakentamisen korkeasuhdanteen ennakoidaan säilyvän Suomessa eikä kohteita olla lykkäämässä tulevaisuuteen.

Parmarinen toimitusjohtaja Jussi Raunio sanoo tilauskannan elävän koko ajan.

Tuotannosta matkaa kotimaan rakennustyömaille lähinnä kasvukeskuksiin noin kuutisenkymmentä prosenttia ja vientiin Norjaan ja Ruotsiin noin 40 prosenttia.

Esimerkiksi Norjassa Parmarine on toimittajana suurille rakennusyrityksille kuten Skanska ja Veidekke ASA.

-Meidän ei kannata lähteä hakeutumaan uusiin vientimaihin, koska nykyisilläkin markkinoita löytyy vielä mahdollisuuksia kasvuun, Raunio sanoo.

Kaikkiaan Forssassa valmistetaan tänä vuonna noin 7 000 kylpyhuoneyksikköä. Määrä on samassa tasossa kuin viime vuoden tuotanto.

Parmarine tarjoaa asennusvalmiita kylpyhuone-, suihkuhuone- sekä wc- ja saunaelementtejä kerros- ja rivitaloihin sekä hotelleihin.

Tällä hetkellä Parmarine työllistää Forssassa lähes 400 henkilöä.

Tällä hetkellä yritys on rekrytoimassa pariakymmentä uutta tekijää kokoonpanon putki-, sähkö- ja kalusteasennuksiin. Halukkaita haastatellaan tämän ja ensi viikon aikana.

Raunio toivoo, että uusien työntekijöiden myötä aikatauluissa pysyminen ja toimitusvarmuus paranisivat. Samalla myös ylityöt vähenisivät. Tuotanto on tällä hetkellä kahdessa vuorossa.

Yritys on saanut käyttöönsä viime vuonna uusia tuotantotiloja ja välittömästä ahtaudesta on päästy eroon.

Parmarinella on käytössään omia tiloja noin 15 000 neliömetriä ja aikanaan Parman tehdasalueella toimineesta Fenestran alkuperäisestä ikkunatehtaasta noin 5 000 neliömetrin vuokratilat.

Raunio arvioi, että kylpyhuone-elementtien käyttö rakentamisessa tulee edelleen kasvamaan. Elementit voidaan valmistaa Forssassa vakaissa tehdasolosuhteissa, joita paikalla rakentamisessa kerrostalotyömaalla ei voida tarjota.

-Valmiiden kylpyhuone-elementtien asentamisella rakennuskohteen rakennusaikaa voidaan lyhentää tuntuvasti. Menetelmä helpottaa myös rakennuskohteen toteuttamisen suunnittelua, koska kylpyhuone-elementti tulee valmiina työmaalle. Tämä helpottaa kokonaisuuden hallintaa, Raunio sanoo.

Elementtitekniikka mahdollistaa rakennusliikkeille myös kasvun nopeutuvan projektiorganisaatiotyyppisen rakentamisen myötä.

Raunio sanoo, että myös tehtaan organisaatio kaipaa hengähdystaukoa jo yli vuoden kestäneen kiireisen ajan jälkeen.

-Kyllä meidän resurssit ovat tapissa huolimatta lisätiloista ja uusista koneista. Jossain vaiheessa organisaation pitäisi päästä toipumaan ja luomaan uutta, Raunio sanoo.

Kylpyhuone-elementtien kysyntä ajoittuu erityisesti syyskuusta alkuvuoteen ajoittuvalle vajaan kuuden kuukauden jaksolle. Syynä tähän on rakennusalan perinteinen sykli, jossa kohteiden aloitukset ajoittuvat perinteisesti keväälle ja kesälle.

Raunio kertoo, että tämän vuoden liikevaihdoksi on budjetoitu noin 65 miljoonaa euroa. Summa on samaa tasoa kuin viime vuonna kertynyt liikevaihto.

Parmarineen kuuluu myös Leppävirralla laivojen palo-ovia valmistava tehdas, jossa työskentelee 50 henkilöä. FL

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/38385-parmarine-palkkasi-uusia-tekijoita-forssassa