Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KOLUMNI: Iivon vuosi, ehkä Markkasenkin

Viikon kuluttua julkistetaan jo perinteisessä urheilugaalassa vuoden 2017 urheilija ja liuta muita viime vuonna ansioituneita.

Palkittavista suurimman osan valitsee urheilugaalan palkintolautakunta ja monisatapäinen suuri raati. Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki ratkeaa yleisöäänestyksellä, mutta ”pääpalkinnon” eli vuoden urheilijan sekä myös vuoden valmentajan ja vuoden joukkueen valinnasta vastaavat edelleen Urheilutoimittajainliiton jäsenet.

Ehdokaslistalle oli kerätty lähes 70 viime vuonna kunnostautunutta urheilijaa. Kun listan tiivisti henkilökohtaisen maailmanmestaruuden saavuttaneisiin urheilijoihin, jäljelle jäi hiihdon, voimanoston, pyöräsuunnistuksen, ratakelauksen, paratriathlonin, paralumilautailun ja moottoriveneneilyn edustajia.

Tämän seulonnan jälkeen valinta olikin helppo, kun hiihtoa lukuunottamatta muut lajit ovat enemmän tai vähemmän marginaalisia.

Hiihtoniilojen määrä on jäsenkunnassamme vähentynyt, mutta se ei tarkoita sitä etteikö Iivo Niskasta valittaisi vuoden urheilijaksi. Sen verran ylivoimainen saavutus 15 kilometrin MM-kulta oli vieläpä Lahden kotikisojen huumassa.

Niskasesta tuli jo olympiavuonna 2014 puolittainen vuoden urheilija, kun hän jakoi ensi kertaa valinnan historiassa tittelin parisprintin toisen olympiavoittajan Sami Jauhojärven kanssa.

Iivo Niskasen todennäköistä valintaa enemmän askarruttaa Urheilulehden viime viikolla julkistama oma lista tämän hetken parhaista suomalaisurheilijoista. Listan ykköseksi nostettiin NBA:ssa hienoa debyyttikautta pelaava Lauri Markkanen.

Markkanen pompotteli vielä toissa kaudella Feeniksissäkin divaria, mutta nyt hän loistaa joukkueensa runkopelaajana maailman kovimpiin palloilusarjoihin lukeutuvassa NBA:ssa. Markkanen on tällä hetkellä NBA:n lähes 500 pelaajan joukossa pistepörssissä 68:s ja levypalloissa sekä kolmen pisteen koreissa 30:n parhaan hujakoilla.

Markkasen tasoa on vaikea verrata muihin suomalaishuippuihin joukkuelajin vuoksi ja myös siksi, ettei 20-vuotiaalla nuorukaisella ole vielä varsinaisia saavutuksia. Markkasen roolin NBA:ssa voisi rinnastaa siihen, että joku suomalaispeluri esiintyisi runkopelaajana jalkapallon Mestarien liigan joukkueessa.

Suomessa NHL ajaa NBA:n ohi kaikilla mittareilla etenkin sen vuoksi, että suomalaiset ovat kiekkoilleet ykköslajissamme NHL:ssä vuosikymmeniä ja kiekkoilevat nytkin lähes kahden joukkueellisen voimin. Pohjois-Amerikassa NHL jää kuitenkin selvästi paitsi koripallon, myös jenkkifutiksen ja baseballin ammattilaissarjojen varjoon.

Markkanen on tällä hetkellä USA:ssa tunnetuin suomalaisurheilija. Tekeekö se hänestä parhaan suomalaisen – ehkä.