Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tammela tarjoaa ensi syksystä alkaen päiväkotilapsille kielisuihkuja

Good morning. An apple. Snow.

Esimerkiksi tällaisilla sanoilla Tammelan päiväkotiryhmässä keskustellaan ensi syksystä alkaen, mikäli englanninkieliseen päiväkotiryhmään riittää halukkaita. Ryhmään tarvitaan vähintään seitsemän lasta. Mikäli halukkaita on enemmän, ryhmiä voidaan perustaa enemmänkin ja eri päiväkotiyksiköihin.

-Ilahduttavan paljon on tullut kyselyitä. Niiden perusteella vaikuttaisi, että ryhmä toteutuu, kertoo Tammelan sivistystoimenjohtaja Mari Haapanen.

Englanninkielinen päiväkotiryhmä perustetaan viime kunnanvaltuustossa vaikuttaneen Jenni Rauhaniemen (kesk.) valtuustoaloitteen pohjalta. Rauhaniemi näkee, että kansainvälistä opetusta sisältävä päiväkotiryhmä lisää Tammelan kilpailukykyä päiväkotimarkkinoilla. Rauhaniemen mielestä englanti antaa suuret mahdollisuudet hallita tulevaisuuden kasvavat kielenkäyttötarpeet.

-Seutukunnallamme on monia perheitä, jotka mielellään käyttäisivät tätä palvelua. Uskon saamani palautteen perusteella, että englanninkielistä päiväkotia kohtaan on kiinnostusta. Päiväkotiryhmä palvelisi myös monikulttuurisia perheitä, Rauhaniemi uskoo.

Hän esitti alun perin kielikylpyjen aloittamista, mutta Tammelassa päädyttiin kevyempään versioon eli kielisuihkuihin. Kielikylpy tapahtuu kokonaan kohdekielellä, kielisuihkussa vieras kieli sulautetaan lasten arkisiin toimintoihin ja leikkeihin. Vieraan kielin osuus on vähintään neljännes ajasta.

-Ei haittaa ollenkaan, että aloitetaan kielisuihkulla. Jos kielisuihkutus rullaa hyvin, sitä voidaan laajentaa kielikylpyyn, Rauhaniemi näkee.

Myös Haapanen uskoo päiväkotiryhmän kiinnostavan yli seuturajojen. Hän toivottaa myös muut kuin tammelalaislapset tervetulleiksi ryhmään.

-Opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeita on laajentaa ja rikastuttaa lasten kieltenopetusta. Päätöksemme on linjassa ministeriön toiveen kanssa.

Haapanen kiittelee Tammelan varhaiskasvatuksen työntekijöitä positiivisesta suhtautumisesta asiaan. Se osoittaa Haapasen mukaan, että henkilökunnalta löytyy vahvaa osaamista, ketteryyttä ja sitoutumista.

Tammela luo puitteet englanninkieliselle päiväkotiryhmälle tai -ryhmille Haituloiden ja Portaan päiväkotien päiväkodinjohtaja Emmi Sundqvistin johdolla. Ensimmäinen konkreettinen askel ryhmän perustamiseen tuli Tammelan Nuorisoseura Auralta, joka lahjoitti 300 euron joulumuistamisrahansa ryhmälle tarkoitettuihin tavarahankintoihin.

-Tarkoitus ei ole opettamalla opettaa ja toimia kaksikielisenä päiväkotiryhmänä, vaan ottaa mukaan luontaisia arjen juttuja, kuten tervehdyksiä, loruja, leikkejä ja lauluja, Sundqvist kertoo.

-Kokoamme joka yksiköstä ryhmään henkilöitä, jotka pohtivat käytännön toteutusta. Myös kiinnostuneet vanhemmat voivat olla yhteydessä minuun. Päivähoitohaun yhteydessä helmikuun loppuun mennessä vanhemmat voivat ilmaista halukkuutensa englanninkieliseen ryhmään. Kevään aikana nähdään, montako ryhmää ja mihin perustetaan, hän jatkaa. FL