Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokiläänin kansalaisopiston uudet tilat saivat opiskelijamäärät kasvuun

Vanhat tilat olivat tunkkaiset, hämärät ja kangaspuut liian ahtaasti aseteltu. Töiden viimeistelylle ei ollut kunnollista paikkaa.

Näin kuvaavat Jokiläänin kansalaisopiston kudontakurssin harrastajat tiloja, joissa he tekivät käsitöitä vielä viime syksyyn asti.

Nyt kaikki on toisin.

-Tulkaa kahville, kuuluu Taitotilan pienestä, mutta modernista keittiöstä.

Kangaspuut jäävät odottamaan, kun kutojat kokoontuvat keittiönpöydän äärelle kupposille.

Kun Jokiläänin kansalaisopiston tekstiilitöitä ja taideaineita harrastavat pääsivät remontoituihin tiloihin viime syksynä, tekemisen ilo kasvoi.

Keramiikan opettaja Pirjo Salo kuvailee, että Taitotilaksi nimetty harrastuspaikka otettiin vastaan hartaan odotuksen jälkeen.

-Uusiin tiloihin muutto oli kuin varhainen joulu. Tätä odotettiin pitkään.

Taitotila sijaitsee Jokioisten kunnantalon vieressä, DA-Designin entisissä tuotantotiloissa. Tilat on kokonaan remontoitu ja sisustus on vielä osittain kesken.

Pirjo Salon ja tekstiilityön opettajan Sari Wenningin mukaan muutto Taitotilaan on näkynyt jo nyt harrastajien lukumäärässä.

Kaikki vuoden alussa alkaneet kurssit täyttyivät, ja esimerkiksi keramiikkakursseilla aloitti runsaasti uusia harrastajia.

-Uusilla tiloilla on varmasti vaikutus kurssien suosioon. Avoimien ovien päivänä täällä oli paljon kävijöitä ja kaikki ihastelivat tiloja, Wenning kertoo.

Hänen mukaansa uudet tilat mahdollistavat myös sen, että omakustanteisia kursseja voidaan tarpeen tullen järjestää lukumääräisesti nykyistä enemmän. Erityisesti päiväkursseille näyttäisi olevan Jokiläänin kansalaisopistossa kysyntää.

-Uudenlaisia kursseja voi syntyä myös sen myötä, että tekstiilityö ja taidepuoli alkavat tehdä yhteistyötä. Aiemmin yhteistyön tekeminen oli vaikeaa, koska molemmat toimivat eri tiloissa. Nyt kun olemme saman katon alla, taidepuoli voi helposti hyödyntää tekstiiliä töissään ja mahdollisuudet materiaaleja yhdistäville kursseille paranevat, Wenning sanoo.

Hänen mukaansa Taitotilan noin 200 neliön kokoisissa tiloissa mahtuu pitämään tarvittaessa kolmekin kurssia samaan aikaan.

-Tila on monipuolinen ja soveltuu myös vaikka päivällä pidettäville kielikursseille. Päivisin koulut eivät ole kansalaisopiston käytössä, mutta täällä on vapaata tilaa.

Kudontakurssilaisten kahvipöydässä tiedetään, että Jokiläänin kansalaisopiston uusille tiloille todella oli tarvetta.

-Vietämme kangaspuiden äärellä paljon aikaa. Jotkut meistä tulevat tänne tekemään töitään kaksikin kertaa päivässä, osa aloittaa harrastukset jo kuudelta aamulla. Sillä on suuri merkitys viihtyvyyden kannalta, millaisissa tiloissa kangaspuut sijaitsevat, sanoo harrastaja Aila Blomerus.

Hän kuvailee uusia tiloja ihaniksi ja valoisiksi saaden muut kahvipöydässä istuvat nyökyttelemään.

Uusiin tiloihin muuttaminen toi ehkä suurimman muutoksen kuitenkin taideaineiden opiskelijoiden arkeen.

Kutojilla oli vanhassakin tilassa kahvinkeittomahdollisuus ja vessa, mutta taiteilijat tekivät töitään vanhassa kivipajassa, jossa ei ollut mitään saniteettitiloja.

-Toisinaan vanhoissa tiloissa työskentely oli aika extreme-kokemus. Täällä Taitotilassa meillä on nykyaikaisen olosuhteet: erillinen huone uunille, lasituspöydät, ympärillä muitakin harrastajia sekä mahdollisuus käydä vessassa ja keittää kahvia omissa tiloissa, opettaja Pirjo Salo sanoo. FL