Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten häiriköinti halutaan kuriin Forssan Prismassa

Purukumiautomaatin polttoyritys, tuolien ja penkkien rikkomasta, roskaamista.

Siinä pahimpia asioita, joita monikymmenpäinen nuorisojoukko on saanut aikaan Forssan Prismakeskuksella. Prismajohtaja Minna Hovila-Myllylän mukaan pahimpina iltoina häiriötä ja tuhoja Buffan ja Hesburgerin ravintolassa saa aikaan viisikymmentä 14-vuotiasta ja sitä vanhempaa nuorta poikaa ja tyttöä.

-Ravintolan kupeessa sijaitsevan purukumiautomaatin polttoyritys on viimeisin tapaus ja siitä on tehty rikosilmoitus. Aiemminkin rikosilmoituksia on tehty, mutta ne on saatu soviteltua, Hovila-Myllylä kertoo.

Nuoriso on kulutellut aikaansa Prisman kahviloiden penkeillä ja tuoleilla koko keskuksen olemassaoloajan. Prismajohtajan mukaan kahvilassa saa oleskella, kunhan käyttäytyy asiallisesti. Syksyn aikana tilanne on kuitenkin riistäytynyt käsistä.

-Olemme valistaneet henkilökuntaamme ja vartijoita keskustelemaan nuorten kanssa siitä, miten ravintolassa saa käyttäytyä. Henkilökunta on yrittänyt ohjeistaa nuoria, mutta siitä ei ole ollut apua. On valitettavaa, että hyvin käyttäytyvät nuoret joutuvat nyt kärsimään häiriköiden tekemisistä.

Asiakkailta saatu negatiivinen palaute on yksi syy, miksi Osuuskauppa Hämeenmaa reagoi asiaan voimakkaammin. Prismalla pidetään keskiviikkona 31. tammikuuta klo 19 alkaen tiedotustilaisuus, jossa paikalla ovat Prisman ja Forssan nuorisotoimen edustajat. Hovila-Myllylä toivoo, että mahdollisimman moni nuori tulisi tilaisuuteen paikalle. Tilaisuuden jälkeen nuorille on tarjolla pitsaa.

-Toivon että tilaisuudessa löydetään yhteisymmärrys siitä, miten ravintolassa tulee käyttäytyä. Aika näyttää, miten infotilaisuus vaikuttaa nuorten käytökseen. Tässä on ollut tiedonkulunkin osalta haasteita, kaikkien nuorten vanhemmat eivät välttämättä tiedä, mitä Prismalla tapahtuu, hän sanoo.

Prisma aikoo lisätä vartiointia ravintolan alueella. Mikäli ohjeet eivät mene perille, Hovila-Myllylän mukaan porttikielto häirikkönuorille on viimeinen vaihtoehto.

Myös Forssan nuorisotoimi jalkautuu joinakin iltoina Prismalle ohjeistamaan nuoria. Forssan kaupungin nuorisopalvelupäällikkö Tapio Virtanen kertoo, että häiriköivät nuoret ovat pääosin nuorisotoimen työntekijöille tuttuja ja tiedossa. Virtasen mukaan Prismalla häiriköivät käyvät myös nuorisotila Kuutamolla ja osaavat käyttäytyä siellä, kiitos tiukkojen käyttäytymissääntöjen.

Virtasta huolestuttaa ilmiö häiriköivien nuorten määrän kasvusta.

-1960-luvulla Forssassa oli 3–4 häirikköä ja heidät tiedettiin. Nyt häiriköitä on 30–40. Kahdeksanvuotiailla esiintyy koulunkäyntihaluttomuutta ja meillä on 16-vuotiaita alkoholisteja. Paapominen on lopetettava ja perhepolitiikkaan paneuduttava enemmän. Työllisyysasia on kaiken perusta, Virtanen näkee.

Nuorisotoimi pyrki loppuvuodesta kartoittamaan nuorisolle heidän aloitteestaan oleskelutiloja muualtakin kuin Kuutamolta. Virtasen mukaan tiloille ei ole nyt tarvetta, eikä sellaisia ole kartoitettu. Virtanen muistuttaa, että oma tila nuorisolle esimerkiksi Prismakeskuksesta saattaisi tuoda omat hankaluutensa. Joka tapauksessa tilan vuokraaminen rasittaisi ja työllistäisi nuorisotoimea kohtuuttomasti.

Hovila-Myllylän mukaan Osuuskauppa Hämeenmaa on käynyt tilan vuokraamisesta keskustelua.

-Meidän puolestamme se ei ole poissuljettua, vaikka omat haasteensa se toisikin. Tällä hetkellä meillä ei ole yhtään tyhjää tilaa vuokrattavana, hän sanoo. FL