Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapaturmaisesti halvaantunut Puupponen ei anna periksi – treenaa Suvi-iltaa varten

Taitavana oluenpanijana ja Mustialan opettajana tutuksi tullut Lassi Puupponen ei ole heittänyt pyyhettä kehään, vaikka vammautui vakavasti tapaturmassa vajaat kolmisen vuotta sitten. Kainaloista alaspäin halvaantunut Puupponen harjoittelee Forssan Suvi-iltaan, jossa hän osallistuu kympille stricker-käsipolkupyörällä.

Puupponen näki strickerin sopeutumisvalmennuksessa ja innostui treenaamisesta kelaustuolilla, jossa on yksi pyörä edessä ja kaksi takana. Harjoitellessaan Puupponen huomasi, ettei ojentajissa riitä papua pitkälle lenkille, joten voimaa piti hankkia lisää.

Tammelalainen Puupponen käy parisen kertaa viikossa Forssassa Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskuksessa ja vähän harvemmin jäähallissa, jossa hän tekee rullatreeniä. Kutomon fysioterapeutti Saku Rantala laati Puupposelle ohjelman, johon kuuluu muun muassa voimatreeniä, harjoittelua käsipyörällä ja hiihtolaite Thorax-trainerilla sekä kelausta jäähallin ylätasanteella.

-Kaipasin motivaatiota harjoitteluun, jolloin sain ajatuksen osallistumisesta Suvi-iltaan, Puupponen kertoo.

Puupposen elämä muuttui kertaheitolla muutama vuosi sitten huhtikuussa. Hän oli paistamassa makkaraa kotonaan itse rakentamallaan terassilla, kun liukastui ja löi pahasti niskansa.

-Ne makkarat jäivät syömättä, Puupponen sanoo.

Puupponen tiesi heti kaaduttuaan, että nyt kävi heikosti. Hän ei päässyt ylös ja huomasi, ettei jaloissa ole tuntoa. Kun Puupponen yritti kaivaa kännykkää taskusta ja soittaa apua, hän tajusi, etteivät sormetkaan toimi.

– Onneksi vaimo oli kotosalla ja sain huudettua hänet avuksi.

Puupponen leikattiin Tampereella, ja palasi pari kuukautta tapaturman jälkeen kotiin. Kaatuminen aiheutti niskavamman, jonka takia Puupponen on halvaantunut pysyvästi kainalosta alaspäin. Pää ja yläraajat sentään toimivat, sormia lukuun ottamatta.

Puupposella oli aikomus jatkaa töissä 68-vuotiaaksi asti, mutta se jäi nyt haaveeksi. Pyörätuoliin päätyminen kevään viimeisen lumisateen aikana sattuneen liukastumisen takia oli kova kolaus, jonka voisi ajatella aiheuttavan katkeruutta elämää kohtaan.

Tapaturma toi valtavan muutoksen, mutta Puupponen on pystynyt säilyttämään positiivisuutensa. Kiireet loppuivat, mutta sujuu se eläminen näinkin.

-Ajattelin jo silloin, että elin 62 suht´ koht´ tervettä vuotta. Kyllä kait ne loput parikymmentä menee näinkin, Puupponen toteaa.

-Sanoisin kuitenkin, että olen niitä ihmisiä, joiden lasi on puoliksi täynnä, eikä puoliksi tyhjä. Tätä asennetta on kyllä tarvittu, Puupponen lisää.

Suvi-iltaan tähtääminen tuo puhtia kuntoutukseen ja harjoitteluun. Yläkropan voima on lisääntynyt, lisäksi sitkeä kipu olkapäässä on helpottunut.

Ensimmäiselle Suvi-illan kympilleen Puupponen ei aseta aikatavoitetta. Paljon on kiinni kelistä ja tuulesta.

-Pääasia on päästä kympistä läpi.

Puupponen aikoo ottaa matkaan myös avustajan.

-Matkalla on pari aika pahaa ylämäkeä. Jos hyydyn johonkin mäkeen, en halua, että tukin muilta tietä.

Treenaaminen on maistunut Puupposelle, mutta syömisen kanssa on tiukempaa. Painoa pitäisi saada vajaat kymmenen kiloa alemmas, jotta oleminen olisi helpompaa ja matka taittuisi ripeämmin.

-Se on se vaikein asia tässä hommassa, kun nyt tulee helposti niitä liikakiloja. Meillä punnitaan nykyään jokainen ruoka-annos, Puupponen huokaa.

Mustialan olutmestarina tunnettu Puupponen ei ole joutunut kokonaan luopumaan rakkaasta juomastaan. Oluen- paneminen on jäänyt, mutta asiantuntemus ja kyky nauttia oluesta eivät lähde miehestä.

Puupposelta löytyy myös hyvä olutvinkki näin tammikuulle.

-Tammikuulle suosittelisin jotain vahvaa bock-olutta, mieluiten suomalaisen pienpanimon valmistamaa.

Tukevan bockin kanssa maistuu erityisesti possu.

-Olut ja sianlihasta tehdyt ruuat sopivat aina hyvin yhteen. Olen kokenut yhden elämäni suurimmista kulinaarista elämyksistä vierailulla Weihenstephanin panimossa Saksassa Münchenin lähellä. Siellä tarjottiin erinomaista rasvaista schweinhaxea eli sianpotkaa panimon oluen kanssa, Puupponen kertoo. FL