Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Forssaan kaavoitetaan keskustatontteja Loimijoen varteen – valttina luonto ja poikkeuksellinen sijainti keskustassa

Loimijoen ja Finlaysonintien väliselle alueelle ollaan kaavoittamassa merkittävä määrä asumista entisen teollisuuskaavoituksen sijaan. Alueen maanomistajista Forssan Palvelurakentajat oy on esittänyt kaavapyynnön vuonna 2011, Renor oy 2014 ja Kiinteistö oy Levykumpu viime vuonna.

Kaavoitettava alue rajautuu valtakunnallisesti merkittävänä alueena lännessä kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen Kutomon alueeseen. Loimijoen varsi tarjoaa omat luontoarvonsa. Loimijoen partaalta löytyy jo kauan sitten hävinneen panimon miljööstä tammia ja ruusupensaita.

Kaava-alueen Loimijoen ranta on suurelta osin kansallisen kaupunkipuistoon kuuluvaa aluetta.

Alueelle esitetään kaavaluonnoksessa pääosin asuntorakentamista eri muodoissa – omakoti- ja rivitalojen lisäksi myös kerrostaloja. Kaikkiaan asumista Haudankorva III E -alueelle sijoittuisi yli 28 000 kerrosneliömetriä. Lisäksi liike-, teollisuus- ja varastotiloja alueelle on mitoitettu vajaat 24 000 kerrosneliömetriä.

Alueelle kaavamuutosta toivonut Antti Ahvenus Forssan Palvelurakentajat oy:stä sanoo, ettei heillä ole olemassa suunnitelmaa alueen rakentamisen aloittamisesta välittömästi kun kaava aikanaan saadaan lainvoimaiseksi. Kaavaluonnosvaiheesta kaavan lainvoimaiseksi saamiseksi voi helposti vierähtää muutama vuosi.

Ahvenus toteaa, että asuntojen kysyntä on Forssassa sen verran alhaisella tasolla, ettei asemakaavaa saada toteutettua hänen elinaikanaan.

Forssan Levyn hallituksen puheenjohtaja ja Kiinteistö oy Levykummun omistaja Tapio Lilja sanoo, ettei hänellä ole kaavoituksen tässä vaiheessa kommentoitavaa.

Kiinteistö oy Levykumpu omistaa asumiseen kaavoitetun alueen Forssan Levyn tehdasrakennuksen ja Loimijoen välisellä alueella.

Kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä pitää hyvänä, että kaavoitukseen saatiin mukaan myös Kiinteistö oy Levykummun alue. Alue laajeni niin, että Meijerintiestä voitiin kaavoittaa koko alueen pääväylä. Aikaisemmin tätä pääväylää oli sijoitettavan Renorin ja Forssan Palvelurakentajien omistamien alueiden väliin.

Renorin omistamalle alueelle kaavaluonnoksessa esitetään Finlaysonintien pohjoispuolelle sijoitettavaksi 1-4 -kerroksisia palvelu- ja asuinrakennusten korttelialueita.

Alueen sisään jää myös muutamia suojelurakennuksia kuten asuinkäyttöön kunnostettu kerrospytinki 1920-luvun lopulta Renorinkadun varrella sekä entinen meijeri konttori- ja asuinrakennuksineen. Konttori on suunniteltu aikanaan Valion suunnittelukonttorissa.

Asemakaavan muutoksesta tullaan aikanaan tekemään kunkin maanomistajan kanssa maankäyttösopimus, jossa hinnoitellaan uusien katuyhteyksien ja korttelialueiden infran rakennuskustannukset.

Yhdyskuntalautakunta päätti keskiviikkoisessa kokouksessa esittää kaupunginhallitukselle, että se asettaa asemakaavaluonnoksen alustavasti nähtäville ja pyytää lausunnot Hämeen ja Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta, Hämeen liitolta, Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta, Forssan Verkkopalvelut Oy:ltä, Forssan vesihuoltoliike laitokselta ja ympäristölupalautakunnalta. FL