Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Coxa voi leikata pian Hämeenlinnassa

Tekonivelsairaala Coxa saattaa parhaassa tapauksessa leikata Kanta-Hämeen keskussairaalassa ensi vuonna, jos Coxa oy:n ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin suunnitelmat yhteistyön laajentamisesta toteutuvat.

Sopimusneuvottelujen yhteydessä selvitetään, voidaanko Coxan polikliinista toimintaa tuoda Hämeenlinnan ohella Forssaan ja Riihimäelle. Tämä tarkoittaisi sitä, että nivelleikkausta pohjustavat toimenpiteet ja jälkiseuranta toteutettaisiin Coxan toimesta Forssan seudun asukkaille Forssassa. -Tavoitteena on kuljettaa potilaita mahdollisimman vähän kaupunkien välillä. Sama periaate ohjaa toimintaa jo nyt, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Seppo Ranta kertoo

Sairaanhoitopiiri omistaa kolmen prosentin osuudella Coxaa. Vaativimmat uusintaleikkaukset tehdään suunnitellusti TAYSin yhteydessä toimivassa tekonivelsairaalassa tällä hetkelläkin.

-Lisäksi valinnanvapauden kautta ostojen osuus ortopedian palvelutuotannosta on kasvanut vuosittain, Ranta sanoo.

Esimerkiksi vuonna 2014 ostopalvelujen osuus ortopedian laskutuksesta oli 22 prosenttia, viime vuonna 43 prosenttia.

Sairaanhoitopiiri tavoittelee selvitystyöllä samantyyppistä yhteistyötä kuin Sydänsairaalan kanssa. -Tämä on jatkumoa jo nyt Fimlabin ja Sydänsairaalan kanssa tekemällemme yhteistyölle, sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen kuvailee. Coxan johtavan ylilääkärin Teemu Moilasen mukaan yhtiöllä on kiinnostus laajentaa kapasiteettiaan ja laajentua maatieteellisesti.

Coxa on Suomen ainoa vain tekonivelkirurgiaan erikoistunut sairaala. Vaikka kyseessä on osakeyhtiö, se toimii julkisen sairaanhoidon osana.

-Toimimme Taysin yhteydessä itsenäisenä yksikkönä. Tukipalvelut ostamme Taysilta, Moilanen kuvailee.

Nyt selvitetään yhteistyön tiivistämistä siten, että Coxa tekisi myös Kanta-Hämeen keskussairaalan tekonivelleikkaukset. Tämä tarkoittaa, että keskussairaalan henkilöstöstä noin 20–40 työntekijää siirtyisi Coxan leipiin.

Ennen kuin sopimukseen mahdollisesta liiketoimintakaupasta päästään, pitää selvittää mm. osastojärjestelyjä ja päivystyskysymyksiä.

-Coxan tavoitteena on oma osasto tekonivelpotilaille. Meillä on enempi vähempi sekaosastoja, Ranta kuvailee.

Toinen kipukohta on päivystys.

-Coxan kirurgit eivät päivystä. Meillä traumakirurgia joutuu ongelmiin ilman päivystävää ortopedia. Tässä yhteydessä joudumme ehkä laajemminkin pohtimaan traumakirurgian ja ortopedian eriyttämistä. Jos sopimukseen päästään, aikaisimmillaan Coxa voisi leikata Hämeenlinnassa jo ensi vuoden alussa. FL Lukuja Kanta-Hämeen keskussairaalassa on tehty noin 600 tekonivelleikkausta vuodessa. Vuoden alusta keskussairaalan on siirtynyt myös Forssan tekonivelkirurgia eli noin 240 leikkausta.Coxassa tehdään vuosittain 4 000 tekonivelleikkausta. Sen palkkalistoilla on reilut 200 ammattilaista. Operatiivisen työn lisäksi Coxalla on myös tutkimustoimintaa.Coxa perustettiin vuonna 2002. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri omistaa siitä yli 60 % ja Tampereen kaupunki yli 20 %. Pienomistajina on muita sairaanhoitopiirejä ja muutama kaupunki.Coxa on latinaa ja merkitsee lonkkaa.