Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viippo vaihtaa vauhdikkaampaan veneluokkaan

Forssalainen 19-vuotias kilpaveneilijä Kalle Viippo toteuttaa haaveensa nousemalla ensi kaudeksi ratamoottoriveneiden toiseksi korkeimpaan sarjaan F2-luokkaan.

Viippo kävi viime viikonloppuna Ruotsissa sopimassa F2-veneen hankinnan.

– Varasimme veneen ennakkomaksulla ja sovimme asiat, kertoo Viippo, joka on saamassa veneen lähiviikkoina Suomeen.

Viipon uuden ajokin on määrä olla näytillä helmikuisilla venemessuilla Helsingissä.

Viipon hankkima F2-vene on runsaan vuoden vanha eli yhden kauden ajan ruotsalaiskuskin käytössä ollut.

– Vene on melkein uusi ja saman merkkinen kuin aiemmin F4-luokassa ajamani vene. Sillä on myös menestytty hyvin, perustelee Viippo valintaansa.

Viipon vanhan ja uuden veneen tehoerot ovat melkoiset. F4-luokassa hän ajoi 60-hevosvoimaisen nelitahtisen vakiomoottorin kyydittämänä, jolla huippunopeus kohosi jonkin verran toiselle sadalle. F2-veneessä on Mercuryn kaksitahtimoottori, josta irtoaa viritettynä yli 200 hevosvoimaa. Keskinopeus kohoaa kilpailuissa 190:n vaiheille eli huippunopeus yli kahden sadan.

Seuratasolla Salon Kilpaveneilijöitä edustava Viippo saavutti F4-luokassa sekä viime että toissa kaudella MM-pronssin.

Nyt nuorukainen siis harppaa F2-luokkaan, joka on lajin kuninkuusluokasta F1:stä seuraavaksi korkein luokka. Sami Seliö on suomalaisille tuttu F1-kuski, mutta F2-luokassa ei ole ensi kaudella Viipon kanssa muita suomalaisia.

Viippo ajaa F2-luokan koko MM-sarjan eli puolentusinaa osakilpailuja pääosin Euroopan vesillä.

– F4-luokassa ajettiin viikonlopun aikana useampia osakilpailuja, mutta F2:n MM-sarjassa on vain yksi kisa viikonloppua kohden. Se tekee kilpailemisen helpommaksi ja antaa enemmän aikaa valmistautumiseen, Viippo toteaa.

MM-sarjan lisäksi Viipon kilpailukalenterissa on F2-luokan Euroopan mestaruuskilpailu Liettuassa.

Viippo joutuu odottamaan uuden veneensä kanssa vesille pääsyä, kunnes jäät lähtevät Tammelan Kuivajärvestä.

– Pääsen ajamaan sitten kun kelit sallii, sillä vene on heti valmis ajettavaksi.

Forssalaiskuskin haaveiden toteutumisen mahdollisti sponsorineuvotteluiden onnistuminen. Siirtyminen isompaan ”viittä vaille” F1-luokkaan nostaa viime vuoden budjettia yli kaksi kertaa suuremmaksi kymmenillä tuhansilla euroilla.

– Sain uusia ja isompia sponsoreita, mutta ilman töissä käymistä ajaminen ei silti onnistuisi, kun suurin osa budjetista tulee omakustanteisena, Viippo huomauttaa. FL