Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tippa ei tapa, mutta entäs kun niitä on ämpärikaupalla

Tipaton tammikuu on vakiintunut suomalainen perinne. Noin joka kuudes alkoholia käyttävistä aikuisista viettää nykyisin tipatonta.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Etelä-Suomen aluekoordinaattori Elisa Aarnio iloitsee, että tipattomaan tammikuuhun osallistuvat ihmiset eivät juuri koskaan jätä haastetta kesken. Monelle tipaton tammikuu on jäänyt hyväksi tavaksi.

-Kun ihmiset lähtevät mukaan, on se hyvää aikaa miettiä asennettaan alkoholiin.

Tipaton voi olla muutoksen avain, syy olla juomatta ilman tarvetta selitellä. Tipattoman taustalla on Ehkäisevän päihdetyön verkosto ja sitä koordinoi EHYT ry.

Kuluvan tammikuun teemana on ”vähästä kertyy paljon”. Tissuttelusta seuraa vuositasolla pullopyramidi. Pari pulloa olutta päivittäin tekee yli 700 olutpulloa vuodessa.

Forssalainen Matti Käkelä hymähtää jättäneensä alkoholin nuoremmille. Hän sanoo juoneensa ”liian paljon”, poikkeuksetta humalahakuisesti. Sittemmin ottokerrat vähenivät ja selvin päin olo kasvoi niin, että juominen jäi ja kuntokin parani.

-Nykyisin enää saatan saunakaljan ottaa, enkä isoa vaan pienen tölkin.

A-klinikan päällikkö Tarja Nurmi-Niemelä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä toteaa, että alkuvuodesta hoitoon hakeutuu tavallista enemmän ihmisiä. Hän arvioi, että syynä on ryhtiliike, kun päihteiden käyttö on kriisiytynyt joulun aikaan ja pikkujoulukautena kosteat illat ovat venyneet.

Alkoholinkäytön riskirajaksi on Suomessa määritelty miehillä 24 annosta ja naisilla 16 annosta viikossa. Vähemmästäkin määrästä voi ilmaantua haittoja ainakin nuorille, ikääntyneille ja sairaille. Raskauden aikana pienetkin alkoholimäärät lisäävät haittariskiä.

Amerikkalaistutkimusten perusteella alkoholiannosten riskiraja on Suomessa asetettu liian korkealle, toteaa Nurmi-Niemelä,

-On keskusteltu, pitäisikö riskirajoja muuttaa. 24 annostahan on yksi kopallinen kaljaa. Jos sitä jatkaa vuosikausia, se näkyy vyötäröllä ja aiheuttaa terveyshaittoja.

Yksi ylimääräinen keskiolut päivässä voi nostaa painoa vuodessa jopa viisi kiloa.

Kohtuullisen alkoholinkäytön on tietyissä tutkimuksissa arvioitu pienentävän erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

-Terveyshyödyt eivät ole niin merkittäviä. Säännöllisen alkoholinkäytön riskit ajavat niistä ohi, summaa Tarja Nurmi-Niemelä.

Elisa Aarnio on samoilla linjoilla. Tutkimuksia on puolesta ja vastaan.

Alkoholi on myös melkoinen kaloripommi. Esimerkiksi puolen litran Koskenkorva-pullo sisältää energiaa 110 sokeripalan verran. Sitä voi verrata myös 20,5 voinappiin.

Forssan seudun ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöverkosto järjesti yhteistyössä valtakunnallisen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kanssa perjantaina Tipaton Tammikuu pop up -tapahtuman Forssassa Kutomon kauppakeskuksessa.

Tapahtuma pyrki lisäämään kävijöiden tietoa ehkäisevästä päihdetyöstä ja alkoholin haitoista. Saatavilla oli paitsi kahvia ja teetä myös alkoholittomia vaihtoehtoja Mocktail-baarissa. FL