Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parveketupakoinnin kieltäminen koetaan hankalaksi prosessiksi – Forssassa ei ainuttakaan hakemusta

Viime vuoden alusta voimaan tullut tupakkalaki on mahdollistanut taloyhtiöille aiempaa helpomman tavan kieltää parveketupakointi. Valtakunnallisesti kielto on toteutettu vain pienessä prosentissa taloyhtiöistä. Koko maassa noin 80 taloyhtiötä on päättänyt kieltää parveketupakoinnin ja käsiteltävänä on runsaat 60 tupakointikieltohakemusta. Suomessa on noin 65 000 taloyhtiötä.

Sama vaikuttaa olevan linja myös Forssan seudulla. Soittokierros paikallisiin isännöintiyhtiöihin kertoo, että parveketupakoinnin kieltoa ei ole voimassa tai edes vireillä ainoassakaan taloyhtiössä.

Johtava ammatti-isännöitsijä Tero Rekunen Forssan Kiinteistökauppiaat oy:sta kertoo, että kiellosta keskusteltiin taloyhtiöissä 5–7 vuotta sitten, muttei nyt.

-Enemmän keskustelua on herättänyt siivottomuus ja ovien pitäminen auki tuuletusparvekkeilla, joissa on käyty tupakalla. Niissäkin on saatu ohjeistuksen kautta asia toimimaan, Rekunen sanoo.

Isännöitsijä Hannele Kangashaka Realia Isännöinti oy:lta sanoo, ettei hänenkään tiedossaan ole yhtäkään Realian isännöimää taloyhtiötä Forssassa, missä parveketupakointi olisi kielletty.

-Se ei tarkoita, etteikö parveketupakointi häiritsisi, mutta on iso kynnys viedä asiaa eteenpäin. Mitään yksittäistä syytä tähän ei ole, mutta taloyhtiöissä ei ole haluttu rajoittaa ihmisten vapaata asumista. Paikalliset ovat mukavaa väkeä ja haluavat pitää naapuriviihtyvyyttä yllä tuttujen ihmisten kesken. Enemmän ratkaisuja on haettu esimerkiksi keskustelemalla tupakkapaikkojen sijainnista, Kangashaka kertoo.

Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys oy:n isännöitsijä Rami Tervomaa kertoo, että uudesta tupakkalaista ja sen mahdollisuuksista on kyllä keskusteltu taloyhtiöiden kokouksissa, mutta kieltolinjalle ei ole lähdetty. Syitä Tervomaa listaa useammankin.

-Ensinnäkin prosessi on raskas. Toiseksi sen lopullisista kustannuksista ei ole täyttä varmuutta. Jos kielto toteutetaan, sitä on myöhemmin vaikea kumota. On myös mahdollista, että parvekkeella tupakoimisen kieltäminen johtaisi siihen, että tupakoitsijat jatkavat polttamista sisällä.

Rekunen tosin näkee, että Forssan seudulla asukkaat ovat aika kuuliaisia, eivätkä polta sisällä.

-Ymmärrän parveketupakoinnin aiheuttamat haitat etenkin allergikoille. Jos aletaan polttaa sisällä, koneellisesta ilmanpoistosta huolimatta se olisi melkein pahempi vaihtoehto.

Tervomaa uskoo, että vähäisen kieltohalukkuuden taustalla on myös yleinen suhtautuminen tupakointiin. Kun kansa polttaa yhä vähemmän, myös tarve tupakointikiellolle vähenee.

Taloyhtiöiden toimintakertomuksiin on Forssan isännöinti ja Kiinteistönvälityksellä liitetty tieto vuonna 2017 voimaantulleesta tupakkalaista. Siinä todetaan, että tupakointikiellon hakeminen parvekkeelle, pihalle tai sisälle huoneistoihin vaatii yhtiökokouksen enemmistöpäätöksen ja edellyttää kohdeasuntojen haltijoiden kuulemista. Viranomaisen määräämät kiellot ovat lähtökohtaisesti pysyviä.

Tervomaa kertookin kiinteistöalan etujärjestöjen suosittavan, että asuntoyhteisöissä kannattaa tarkoin harkita viranomaiskieltojen hakemista.

-Ensisijaisesti tupakointiin liittyvät ongelmatilanteet on suositeltavaa ratkaista keskustelemalla ja vaikkapa osoittamalla tupakoinnille sallittu paikka kiinteistön alueelta, hän toteaa.

Kiellosta päättäneitä tai sitä harkitsevia taloyhtiöitä ei löydy myöskään Lounaismaan OP-Kiinteistökeskukselta. Isännöitsijä Päivi Oksanen kertoo, että hänen isännöimissään 25 taloyhtiössä kiellosta on keskusteltu kahdessa tai kolmessa.

-Ajatus on hyvä, mutta lain kirjaimen noudattaminen olisi hirveän vaikeaa. Jos kielto toteutuisi jossakin taloyhtiössä, miten sitä valvottaisiin? Sanktioiden määrääminen edellyttää, että kaupungin virkamiehen on itse todettava kiellon rikkominen ja muistaakseni vielä kahdesti, pelkkä ilmoitus ei riitä, Oksanen huomauttaa.

Oksanenkin kokee, että tupakointikiellon toteuttaminen olisi hankala ja vaikea prosessi.

-Kuluja kiellon voimaan saattamisesta tulisi taloyhtiön koosta riippuen jopa tuhansia euroja, myös isännöitsijän kulut kasvaisivat. Prosessi on myös pitkä, se kestää jopa kuukausia.

Oksanen kertoo, että OPKK:lla taloyhtiöille on kerrottu faktat, jos asiasta on kysytty. Se on tylsistyttänyt halut niiltäkin harvoilta taloyhtiöiltä, jotka tupakointikieltoa ovat pohtineet. FL