Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Forssan kirkon vuoro juhlia satasia

Forssan kirkko vihittiin käyttöön 15.9. vuonna 1918. Käyttöönottopäivä olisi voinut olla jo vuotta aikaisemmin tai viivästyä useilla vuosilla, sen verran epävakaana aikana kirkkoa rakennettiin.

Forssan kirkon rakennuspiirustukset valmistuivat kesällä 1914 ja tontin tasoitustyöt alkoivat saman vuoden syksyllä. Väliin tulivat kuitenkin ensimmäinen maailmansota ja vuoden 1918 sisällissota. Maailmansota vaikeutti rakennustöitä, mutta kirkko valmistui vuonna 1917. Urkujen toimitus kuitenkin viivästyi, mikä siirsi käyttöönoton vuoden 1918 syksyyn.

Vielä pidempi viivästys oli lähellä.

-Tarina kertoo, että pakenemassa olleet punakaartilaiset suunnittelivat kirkon räjäyttämistä. Siltojen räjäyttäminen oli jo aloitettu, mutta kun Pohjanmaan pataljoona saapui, punaiset pakenivat. Kirkon kohtalo saattoi olla yhdestä päivästä kiinni, Forssan seurakunnan kirkkoherra Esa Löytömäki kertoo.

Levottomina aikoina valmistunut Forssan kirkko pyrki osaltaan kokoamaan kansaa yhteen ja luomaan sovintoa.

Myös juhlavuotta pyritään rakentamaan yhdessä forssalaisten kanssa. Forssan seurakunta lanseeraa lähiaikoina juhlavuoteen liittyen niin piirustus-, valokuvaus- kuin kirjoituskilpailunkin. Piirustuskilpailu on suunnattu kolmosluokkalaisille ja valokuvaamaan pääsevät kasiluokkalaiset. Kirjoituskilpailu teemalla Forssan kirkko on avoin kaikille.

-Yhteisestä tahdosta kertoo myös juhlavuodelle annettu nimi Meitin kirkko 100, Löytömäki tiivistää.

Meitin kirkko 100 on tarkoitus teettää juhlavuoden logoksi.

Juhlavuotta tuodaan esiin vuoden aikana messuissa ja tapahtumissa.

-Suunnitelmia on paljon eikä mitään yksittäistä superjuhlaa järjestetä, Löytömäki sanoo.

Päätapahtumaksi nousee toki virallisen vihkimispäivän aikaan 16.9. järjestettävä juhlamessu, jonka jälkeen vipelletään kirkon ympärijuoksu. Saman päivän iltana kuullaan vielä juhlakonsertti.

Muista päivistä Löytömäki nostaa 100 virttä -tapahtumasarjan, maaliskuisen virsijazz-illan, perinteisen vapputapahtuman sekä juhlanäyttelyn, jossa on esillä historiatiedon ja kuvien lisäksi kirkon rakentamiseen liittyviä tiilimuotteja ja muita historiallisia tavaroita.

-Pyydämmekin syksyn näyttelyyn forssalaiskodeista tauluja, jotka esittävät Forssan kirkkoa, Löytömäki esittää.

Vuoden erikoisuuksiin kuuluu myös nuorille suunnattu yönvietto kirkossa.

Forssan kirkon ei tarvitse pestä kasvojaan juhlavuotta varten. Kirkon kunnostustyöt on tehty ajallaan, minkä ansiosta kirkko on pysynyt hyväkuntoisena.

-Vuonna 1998 kirkko remontoitiin laajasti ja tämän vuosituhannen puolella on tehty kaksi suurta urakkaa. Reilut kymmenen vuotta sitten valmistui ulkoremontti, jolloin vaihdettiin muun muassa rapautuneet tiilet. Vuonna 2015 kirkon sisäseinät syväpuhdistettiin ja maalattiin. Lisäksi on kunnostettu piha-aluetta, Löytömäki luettelee.

Forssan kirkkoa Löytömäki kuvailee seuraavasti:

-Meillä on hurmaavan kaunis kirkko. Erittäin sopusuhtainen ja harmoninen.

Seurakunta jakaa juhlavuoden kunniaksi aikuisten värityskirjaa, joten Forssan kirkon kauneutta kannattaa käydä ihailemassa yksityiskohta yksityiskohdalta – mikäli siis haluaa värittää kuvat mahdollisimman realistisiksi.

Värityskirjaa on saatavilla keväästä alkaen seurakunnan tapahtumista. FL

Forssan kirkko Forssan kirkko valmistui syksyllä 1917, ja se vihittiin käyttöön 15.9. vuonna 1918. Forssalaiset olivat pitkään toivoneet omaa kirkkoa ja seurakuntaa, sillä matka Tammelan kirkkoon oli pitkä. Ennen omaa kirkkoa paikallisia jumalanpalveluksia pidettiin tehtaan koulussa sekä Kuhalan rukoushuoneella. Tontin lahjoitti Forssa-yhtiöt.Uusgoottilaisen kirkon suunnitteli arkkitehti Josef Stenbäck (1854–1929).Kirkon erikoisuutena on sisäänkäynti poikkeuksellisesti itäpuolelta alttarin sijaitessa lännessä. Toinen aikanaan moderni ratkaisu oli seurakuntasalin sijoittaminen kirkon yhteyteen.Kirkon alttaritauluiksi teetettiin lasimaalaukset, jotka ovat Eric O.W. Ehrstömin ja hänen vaimonsa Olga Gummerus-Ehrströmin käsialaa.Kirkonkellot lahjoitti vapaaherra Palmen 1922 ja kellotaulut apteekkari Hjelt puolisoineen 1952.Nykyiset urut ovat vuodelta 1979. Ne ovat 34-äänikertaiset ja Urkurakentamo Veikko Virtasen valmistamat.Kirkossa on 800 paikkaa.