Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pian pääsee kääriytymään Forssaan ja juomaan Forssasta – Ankkalammi inspiroi uutta kuosia

Vallilan kevät-/kesämallistossa on kuosi nimeltä Forssa. Kuinka idea Forssa-kuosista sai alkunsa, Vallila Collectionin pääsuunnittelija Tanja Orsjoki?

-En muista, kenen idea se oli, mutta alusta alkaen oli selvää, että suunnittelu kuuluu minulle. Meillä on tapana, että jos jollakin on linkki aiheeseen, hän saa aiheen myös tehdä.

-Aihe tuli minulle sen tähden, koska äidin puolen suku on Forssa–Tammela-alueelta. Mummo ja pappa asuivat Tammelassa ja äiti syntyi Tammelassa. Edelleen käyn Forssassa joka vuosi, sillä mummon kotitalo Portaassa on suvun kesäpaikka.

Milloin aloit varsinaisesti työstää ajatusta?

-Mieleen tuli Ankkalammi, joka oli ihana paikka jo silloin, kun olin lapsi. Viime kesänä tulin varta vasten kameran kanssa torille. Ensin kuvasin paraatipuolelta eli torin suunnasta, mutta en ollut oikein tyytyväinen. Kiersin lampea ja päädyin ottamaan kuvaa puiden katveesta hotellin puolelta. Sain mukaan ihanan tunnelman ja ihanat istutukset ja lampi on todella edukseen.

Oletko tyytyväinen lopputulokseen?

-Kyllä. Kuosissa on tunnelmaa. Se on romanttinen ja kesäinen. Viipyilevä ja aurinkoinen. Istutusten alkuperäinen väri on keltainen, mutta kuosi haluttiin tehdä myös pinkkinä.

Nyt kuosia on saatavana verhona ja vahakankaana. Onko tulossa muita tuotteita?

-Ainakin mukeja, kappaverho ja pussilakana, mutta ne eivät ole ehtineet vielä myyntiin.

Onko Vallila tehnyt kuoseja muista kaupungeista?-Paljonkin. Tein aikoinaan kuoseja Helsingin Bulevardista, Vallilan seudusta ja Kalliosta. Ihmiset ottivat yhteyttä ja toivoivat, että kuoseja voisi tehdä muualtakin Suomesta. Kotiseutukankaista pidetään. Niihin liittyy muistoja, ja verho on silloin enemmän kuin verho.Forssasta ei siis tehty kuosia rikkaan teollisuusperinteen vuoksi?

-Ei mutta omalla kohdallani kiinnostus kankaisiin lähti Forssasta ja Finlaysonin tehtaanmyymälästä, kun pengoimme siellä kankaita. Äidinäitini oli töissä Finlaysonilla kutomokoneen käyttäjänä, ja hän istutti kangasinnostuksen ensin lapsiinsa ja sitten lapsenlapsiinsa.

Onko Forssasta tulossa myös talvikuosi, jossa Ankkalammi olisi verhoutunut lumeen ja jäähän?

-Ei ole ollut ainakaan vielä puhetta. Mutta eihän sitä tiedä, jos Forssa-kuosi viedään käsistä. SIlloin asiaa mietittäisiin varmasti uudestaan.

Lopuksi Tanja Orsjoki haluaa kehua Forssaa – ei kuosia vaan itse kaupunkia.

-Minulla oli kesällä aikaa, ja kiertelin pieniä katuja ja puutalokortteleita. Forssassa on paljon kaunista. FL