Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

103-vuotias Adele Åberg: Parempaan päin on menty aina

Forssalainen Adele Åberg (os. Siukola) nousee keinutuolista, kun haastattelija tarjoaa kättään. Kädenpuristus on yllättävän jämäkkä. 103 vuotta tänään täyttävä Adele kertoo voimistelleensa koko ikänsä.

-Voimistelin (Forssan) Alku-seurassa tyttösestä asti. Nykyään teen aamujumpan kello 5–6. Se kestää puolisen tuntia. Venyttelyähän se nykyään lähinnä on, pirteä Adele kertoo vaatimattomasti.

Hyvä fyysinen kunto ja aktiivinen elämä lienevät yksi pitkän iän salaisuus. Jos sellaista yleensä on olemassa.

-Ei pitkään ikään ole mitään salaisuutta. Niitä vuosia tulee vaan aina lisää, Adele naurahtaa.

Adele Åberg on lähtöisin Urjalan Haritun kylästä. Muutaman vuoden kuluttua perhe muutti Huhdin kylään ja vielä myöhemmin Kojon kylälle Koijärvelle.

Kouluun Adele lähti, vaikkei olisi tarvinnut. Kun hänen kolme vuotta vanhempi veljensä lähti kiertokouluun, ei kuusivuotias Adele halunnut jäädä kotiin, vaan lähti veljensä mukaan.

-Näin minä tein koko lukuvuoden, klamssutin vain veljeni perässä tunneille, kertoo Adele.

Yllätyksekseen lukuvuoden päättyessä myös Adele sai päästötodistuksen luokalta.

-Näin se jatkui koko kouluhistoriani. Olin aina vuotta muita nuorempi.

Adelen isä oli teurastaja, joka kulki talosta taloon tekemässä töitään. Äiti oli vuoroin kotona ja vuoroin teki sekalaisia töitä, siivosi seurantalolla ja kirkolla.

-Äiti leipoi munkkeja kotona ja kyläläiset kävivät meillä aina kahvilla. Äiti ryhtyi myymään myös limonadia vieraille, Adele kertoo.

Kun äiti lapsineen osti vuonna 1926 talon Forssan Ojalanmäestä, piti hän talossa myös kioskia. Äiti pyöritti yritystään aina sotavuosiin asti.

Työuransa alussa Adele Åberg työskenteli Savipakan leipomossa nykyisellä Esko Aaltosen kadulla ja 14-vuotiaasta Aurasen kirjapainossa Keskuskadulla. Juoksutyttönä hänen työtehtäviinsä kuului muun muassa paperikuormien hakeminen käsikärryllä Forssan rautatieasemalta. Kaksi vuotta myöhemmin hän siirtyi Finlaysonin kutomoon.

Voimalaitoslämmittäjä Sulo Åbergin Adele tapasi vuonna 1934 ja neljä vuotta myöhemmin he menivät naimisiin. Åbergien esikoinen Ismo oli muutaman kuukauden ikäinen, kun talvisota syttyi.

-Olin yksin kotona pienen lapsen kanssa ja mies oli rintamalla, Adele toteaa. Hän istuu hetken hiljaa ja puistelee sitten päätään vakavan näköisenä.

Sotien aikana Adele kävi myös töissä, sillä tehdas pyöri myös sota-aikana. Sodan päätyttyä mies palasi rintamalta onneksi yhtenä kappaleena. Sodan päättymisvuotena syntyi lisäksi tytär Mirja.

Jälkeläisiä Adelella on neljässä sukupolvessa.

Pitkän elämänsä aikana Adele Åberg on nähnyt Suomen itsenäistymisen ja sen jälkeisen kehityksen. Hän on nähnyt myös Forssan kehittymisen tuoreesta kauppalasta kaupungiksi ja osaksi globaalia tietoyhteiskuntaa. Samalla elinolosuhteet ovat parantuneet. Adelen mukaan ennen ei kaikki ollut paremmin.

-Parempaan päin on menty aina. Kyllä se näin on. Nykyään Åberg asuu Tyykihovin palvelukeskuksessa, jonne hän muutti 1993. Hän on yksi ensimmäisistä palvelutalon asukkaista. FL Merkkipäiväänsä Adele Åberg viettää perhepiirissä.