Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tammelassa kaatunut hautakivi odottaa toimenpiteitä – huonokuntoisista hautakivistä vastuun kantavat ensisijaisesti omaiset

Tammelan hautausmaalla kaatunut puolitoista metriä korkea hautakivi herättää keskustelua hautakivien hoidosta ja vastuista. Tammelan seurakunnan hautausmaanhoitaja Jyrki Hakalan mukaan vainajan omaisten tulisi huolehtia hautakiven oikaisemisesta ja kunnossapidosta.

-Tässä kaatuneen kiven tapauksessa yritimme tavoittaa haudanhaltijaa, mutta häntä oli vaikea saada kiinni. Kyseinen henkilöhän saattaa joissain tapauksissa olla jo kuollut. Eräs nainen kuitenkin soitti ja kertoi ottaneensa yhteyttä vainajan sukuun. Odotamme tällä hetkellä jatkotoimenpiteitä, Hakala selvittää.

-Monesti ihmetellään, miksi jokin hautakivi kaatui. Olemme nähneet, miten sateella kivi on mennyt kumoon, kun alla on ollut hiottu pohjakivi. Kova tuuli saa myös puut tärisemään juuriaan myöten, mistä aiheutuva maan värähtely voi kaataa kiven.

Tammelan hautausmaalla sijaitsee noin 800 hautaa. Hautakivien oikaisu ei kuitenkaan kuulu hautojen kunnossapitoon. Jos kivi kaatuu, sitä ei lähdetä nostamaan, vaan odotetaan omaisten reaktiota.

-Kaikki hautakiviin liittyvät asiat kuuluvat omaisille. Jos halutaan laittaa kokonaan uusi kivi, pitää kysyä lupa kirkkoneuvostolta, Hakala toteaa.

-Hautakivihän ei ole pakollinen, vaan kyse on tapakulttuurista. Emme pysty huolehtimaan kaikista hautakivistä tai oikaisemaan niitä itse. Jos kivi menisi oikaistessa rikki, niin edessä olisi korvausvaatimukset.

Hautausmaan kunnossapidettäviin kohteisiin vaikuttaa Hakalan mukaan muun muassa yleisilmeestä huolehtiminen. Esimerkiksi haudoille laitettuja puuristejä poistetaan, kun ne alkavat homehtua.

-Hoidamme myös kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita. Tällaisia ovat esimerkiksi tehtaiden vanhan päällystön tai Tammelan entisten kirkkoherrojen haudat, myös vanhoja valurautaristejä on kunnostettu. Meillä on tähän toimintaan varattu pieni määräraha, Hakala kertoo.

Omaisten vastuu hautakivistä ulottuu jopa huonokuntoisten kivien aiheuttamiin vahinkoihin.

-Puoli vuotta sitten vanhempi naishenkilö oli oikaissut hautakivien välistä ja kaatanut kiven jalkansa päälle siihen nojatessaan. Asiaa selvitettäessä paljastui, että omaisilla oli tästä korvausvastuu, Hakala kertoo.

Huonosti hoidetut hautakivet voivat olla riski myös hautausmaan työntekijöille, jos kivi kaatuu päälle esimerkiksi kukkia hoitaessa.

-Olemme näissä tilanteissa soittaneet haudanhaltijalle ja pyytäneet järjestämään kiven oikaisun, Hakala sanoo.

Hautakiviliikkeiden palveluihin kuuluu myös kivien oikaisu. Hakalan mukaan hinnat liikkuvat koosta riippuen 70 ja 400 euron välillä. -Oikaisu ei maksa mahdottomia, joten se kannattaa tehdä. FL