Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huittisissa kohuyhtiö ei ole aiheuttanut minkäänlaista kohua

Dragon Miningin kultakaivos on niin piilossa, ettei kaupunginhallituksen puheenjohtaja aina muista sen olevan olemassa.

Australialaiseen Dragon Miningiin on viitattu Suomen viimeaikaisessa kaivoslakikeskustelussa sellaisilla termeillä kuin ”kohuyhtiö”, ”mellastaja” ja ”sikailija”.

Yksi syy on ollut kaivosyhtiön Hongkongin pörssissä sijoittajille välittämä viesti. Sen mukaan Suomessa viranomaisten ja oikeuslaitoksen toiminta on valitusprosesseissa niin hidasta, että yhtiö ehtii tyhjentää esimerkiksi Valkeakosken Kaapelikulman uuden kaivoksen kullasta ennen kuin päätöksiä saadaan aikaan.

Yhtiö on kumonnut väitteen ”valituskikkailusta” täysin perusteettomana.

Huittisten kaupungilla on yli kymmenen vuoden kokemus Dragon Miningin kaivostoiminnasta. Kullanlouhinta yhtiön Jokisivun kaivoksessa alkoi vuonna 2009. Sitä ennen kaivosta valmisteltiin pitkään. Jokisivun ensimmäinen kultalöydös tehtiin jo 1960-luvulla.

Kysyimme kaupunginhallituksen puheenjohtajalta Martin Ylikännöltä (kesk.), onko kultakaivos ollut Huittisille ja sen asukkaille kultakaivos vai ongelmalaitos.

Jääkö kultarahaa Huittisiin, vai valuuko kaikki Australiaan?

– Heh, kai sinnekin jotain menee. Lähtökohtaisesti mikä tahansa yritystoiminta tuo kuitenkin sijaintipaikkakunnalle työtä.

– Välittömien työllisyysvaikutusten lisäksi on välillisiä vaikutuksia. Kultaahan ei esimerkiksi rikasteta täällä vaan Sastamalan Stormissa. Se on tiennyt kuljetuksia.

Entä paikkakunnan imago? Sotkamo tuo ihmisten mieliin Talvivaaran ja ympäristökatastrofin. Onko Huittinenkin maineeltaan kaivoskaupunki?

– Todella harva mieltää Huittisen sellaiseksi. Kaivostahan ei näy missään. Se on metsän keskellä. Eri asia varmaan olisi, jos toiminta olisi kovin näkyvää kuten vaikkapa Paraisilla. Siellä on isot louhokset.

– Kun soitit, en itse asiassa heti muistanut, että meillä on kaivos. Se on niin huomaamaton ja omassa rauhassaan.

Jokisivun kaivos ei ole nykyään varmaan minkäänlainen puheenaihe Huittisissa, mutta vastustettiinko sitä alussa tai etukäteen suunnitteluvaiheessa?

– Kansalaismielipide ei ollut alussakaan kielteinen, edes naapurit eivät tainneet vastustaa. Sinne tuli kaivoksen myötä jopa parannuksia tieyhteyksiin.

– Kaupungin organisaatiossa ei ole ainakaan minun aikani ollut kaivosta koskevia valituksia. Aivan eri mittaluokan hanke Huittisissa oli Turun Seudun Veden tekopohjavesihanke Virttaalla. Sitä vastustettiin pitkään ja voimakkaasti.

Mitä mieltä olet nykyisestä kaivoslakikeskustelusta?

– Lain pitää olla sellainen, että se mahdollistaa kaivosten perustamisen ja kaivostoiminnan Suomessa. Luonnonvaroja pitää voida hyödyntää, mutta toki kaivokset ovat isoja ja aika peruuttamattomia hankkeita kuten Talvivaarassa on nähty.

– Suomessa kuitenkin riittää pinta-alaa. Eivät meillä muutamat kaivokset maisemaa pilaa, ja Talvivaarassakin oli kyse muusta kuin maisemasta.

Millaisen yleisarvosanan annat Dragon Miningille Huittisten kaupungin edustajana?

– Annan 8½. Aina kai kaikessa vähän parantamisen varaa on, mutta ei minulla pahaa sanottavaa ole. Olemme Huittisissa varsin tyytyväisiä.