Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terveyskeskusten lääkäripula pahentunut viime vuodesta – Vaje koettelee pahiten viittä maakuntaan

Terveyskeskusten johtavien lääkärien mukaan niin avoimien tehtävien täyttäminen kuin sijaisten saaminen on entistä vaikeampaa. Lääkkeeksi tilanteeseen esitetään muun muassa osa-aikatyömahdollisuuksia.

Terveyskeskusten lääkäritilanne on heikentynyt jonkin verran viime vuoteen verrattuna.

Tämä käy ilmi Lääkäriliiton loka-marraskuussa terveyskeskusten johtaville lääkäreille tekemästä kyselystä, joka kattaa kaikkien kuntien tilanteen.

Täyttämättömiä lääkärin tehtäviä oli lokakuussa 2018 terveyskeskuksissa yhteensä 227,5 eli 5,7 prosenttia tehtävien kokonaismäärästä. Tämä on vajaa prosenttiyksikkö enemmän kuin viime vuonna.

Terveyskeskusten johtavien lääkärien kertoman mukaan sekä avoimien tehtävien täyttäminen että sijaisten saaminen on entistä vaikeampaa.

Myös ostopalveluiden saatavuus on huonontunut.

Työssä käyvien lääkärien määrä on Suomessa kuitenkin kasvanut voimakkaasti koko 2000-luvun ajan.

Lääkärien etujärjestön Lääkäriliiton mukaan terveyskeskusten ongelmaa ei ratkaista lisäämällä lääkärikoulutusmääriä entisestään. – Tilastot osoittavat, että vaikka lääkärien määrä kasvaa, se ei näy terveyskeskuslääkärien määrässä, Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen sanoo tiedotteessa.

Alueellisia vaihteluita

Lääkäritilanne vaihtelee huomattavasti alueellisesti. Lääkärivajetta ei ollut lainkaan 60 prosentissa terveyskeskuksista. Näiden terveyskeskusten alueella asuu noin 1,9 miljoonaa asukasta.

Terveyskeskukset, joissa lääkärivaje on 20 prosenttia tai enemmän, palvelevat noin 300 000 suomalaista.

Suurin lääkärivaje oli Etelä-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa, Kainuussa ja Keski-Suomessa.

Suurin myönteinen muutos verrattuna edelliseen vuoteen on tapahtunut Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella, jossa lääkärivaje oli vähentynyt lähes 11 prosenttiyksikköä.

Kielteistä muutosta oli tapahtunut Keski-Suomen, Etelä-Karjalan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueella, joissa lääkärivaje oli lisääntynyt reilulla kuudella prosenttiyksiköllä.

– Näidenkin tutkimustulosten ja tilastojen perusteella on selvää, että perusterveydenhuoltoon on panostettava. Terveyskeskustyöstä pitää tehdä houkuttelevampaa lääkäreille, Pärnänen esittää.

Mikä parantaisi tilannetta?

Houkuttelevuuden lisäämiseksi perusterveydenhuoltoon tarvitaan lisää lääkäriresurssia, jotta työkuorma olisi kohtuullinen ja työn sisältö mielekäs.

Nuoremmille lääkäreille on Lääkäriliiton mielestä tarjottava riittävää tukea ja täydennyskoulutusmahdollisuuksia sekä joustava valmius erilaisiin osa-aikatyöjärjestelyihin.

Kyselyn tulos julkistettiin torstaina Lääkäripäivillä.