Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maakylän-Räyskälän Natura-alueelle hoito- ja käyttösuunnitelma - Anna luonnoksesta palautetta

Metsähallitus on laatinut hoito- ja käyttösuunnitelman Maakylän–Räyskälän Natura-alueelle Lopella ja Tammelassa. Suunnittelualue käsittää muun muassa Komion luonnonsuojelualueen ja Iso- ja Vähä-Melkuttimien ympäristön virkistyskohteet.

Hämeen ELY-keskuksen kanssa valmistellun suunnitelman luonnoksesta voi antaa palautetta 10. helmikuuta saakka.

Maakylän–Räyskälän Natura 2000-alue on valtakunnallisesti merkittävä ja monimuotoinen luontotyyppien kokonaisuus Hämeen järviylängöllä. Avaria harjumänniköitä, paahderinteitä, luonnontilaista suoluontoa ja kirkasvetisiä harjujärviä sisältävä kohde tarjoaa tärkeän elinympäristön useille uhanalaisille ja harvinaisille lajeille.

Helppokulkuisen maaston, luonnonkauniiden maisemien ja hyvän saavutettavuuden ansiosta alueesta on muodostunut myös suosittu retkeilykohde.

Hoito- ja käyttösuunnitelman avulla edistetään alueen luonnonarvojen säilymistä ja sovitetaan yhteen luonnonsuojelun ja muun käytön tavoitteita.

Suunnitelma kohdistuu Natura-alueen Metsähallituksen hallinnassa oleville maille ja perustetuille yksityisille luonnonsuojelualueille. Valtaosa alueesta on suojelualueita, mutta mukana on myös Metsähallitus Metsätalous Oy:n monikäyttömetsiä sekä Luonnonvarakeskuksen tutkimusmetsiä.

Luonnonhoito- ja ennallistamistoimien pääpaino on harjumetsien ja paahteisten elinympäristöjen hoidossa.

Paahdealueilla viihtyy useita vaateliaita kasvi- ja hyönteislajeja, jotka eivät menesty muunlaisessa ympäristössä. Ne ovat sopeutuneet kuivuuteen, niukkaravinteisuuteen, kovaan auringon säteilyyn, korkeaan lämpötilaan ja jyrkkiin lämpötilanvaihteluihin.

Aiemmin paahdealueita syntyi varsinkin metsäpalojen seurauksena, mutta tehostuneen palontorjunnan myötä niiden luontainen muodostuminen on vähentynyt ja olemassa olevat kasvavat nopeasti umpeen. Suunnitelman tavoitteena on hillitä harjumetsien umpeenkasvua.

Perinneympäristöä hoidetaan laiduntamalla.

Suunnitelmaan voi tutustua Metsähallituksen verkkosivuilla: www.metsa.fi/maakylarayskalasuunnittelu