Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

170 vaarallista sähkölaitemallia poistettiin markkinoilta viime vuonna

Viime vuonna Tukesin testaamista sähkölaitteista lähes puolet osoittautui vaarallisiksi tai puutteellisiksi.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) poisti viime vuonna liikkeistä ja verkkokaupoista 170 vaarallista sähkölaitemallia. Tukes keräsi tiedotteen mukaan 46 vaarallista sähkölaitemallia käyttäjiltä takaisin. – Eniten vaarallisia ja puutteellisia sähkölaitteita löytyy samoista tuoteryhmistä vuodesta toiseen. Suurimpina ryhminä ovat led-valaistustuotteet sekä erilaiset laturit ja muuntajat. Tämä osoittaa, etteivät valmistajat ja maahantuojat aina varmista riittävän huolellisesti laitteiden turvallisuutta, toteaa Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen .

Sähköiskun tai tulipalon riski ovat yleisimmät vaarat testeissä kiinni jääneissä sähkölaitteissa, kertoo Toivonen.

– Sähköiskun vaara on 90 prosentissa vaarallisiksi katsotuissa tuotteissa. Latureissa on ollut tulipalovaaraa.

Tukes testautti vuonna 2018 yhteensä 531 sähkölaitetta. Testatuista tuotteista 41 prosenttia osoittautui vaarallisiksi tai puutteellisiksi. Korkea lukema ei täysin vastaa markkinoiden yleistä tilannetta, koska Tukes kohdistaa valvontansa sellaisiin tuotteisiin ja merkkeihin, joista löytyy todennäköisimmin puutteita.

EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa on riskinsä

Kuluttajat ostavat Tukesin mukaan entistä enemmän sähkölaitteita Suomen ja EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista.

Suomalaisilla tai eurooppalaisilla viranomaisilla ei ole toimivaltaa näiden tuotteiden valvontaan. Sen takia EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa.

Toivosen mukaan kuluttajan on vaikea tietää, onko EU:n ulkopuolelta verkkokaupasta tilattu sähkölaite turvallinen.

– Ulkomaisissa verkkokaupoissa ei ole aina kaikkia laitteen tietoja ilmoitettu, ja monesti voi saada jopa eri tuotteen kuin minkä on tilannut, muistuttaa Toivonen.

Tukesin tarkastajat tekivät viime vuonna 2 500 valvontakäyntiä sähkölaitteita myyviin liikkeisiin sekä valmistajien ja maahantuojien luokse.

Vastuu sähkölaitteiden turvallisuudesta on maahantuojalla, valmistajalla ja myyjällä.

Tukesin valvonta kohdistuu myynnissä oleviin sähkölaitteisiin.