Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heinämessuille pääsee tänä vuonna katujunan kyydissä

Messujuna köröttelee Forssassa 15.-16. kesäkuuta.

Huhtikuun alussa, räntäsateessa, Forssan keskustassa ajeli kesään tähyävä joukko. Alkukevään ajelun tarkoituksena oli kellottaa ja suunnitella junareitti Forssan Heinämessuja varten. Tänä vuonna kesäkuun puolivälissä järjestettäville messuille pääsee kätevästi katujunan kyydissä. – Katujunakyyti on hauska kokemus. Se tarjoaa elämyksen kaiken ikäisille. Myös liikuntarajoitteiset matkustajat on huomioitu, sillä pyörätuolilla liikkuvat henkilöt pääsevät esteittä kyytiin, katujunan omistaja Ari Tuhkanen kertoo. Ajatus epätavallisesta messukyydistä syntyi, kun messuvastaava Hanna Velin bongasi sympaattisen katujunan Kangasalan kevätmarkkinoilla viime vuonna. Idea uudesta messuvetonaulasta laitettiin saman tien toteutukseen Hämeenlinnan Elomessuilla. Tänä vuonna hyväksi koettu idea onnistutaan toteuttamaan myös Forssassa.

– Katujuna oli menestys vuoden 2018 Elomessuilla Hämeenlinnassa. Suurin junaan liittyvä pulma oli se, että juna oli jatkuvasti täynnä ja kyytiin pääsyä joutui odottelemaan, messuvastaava naurahtaa.

Junan lisäksi vuoden 2019 messujen uusina vetonauloina nähdään muun muassa lastenmusiikkiduo Höpinätötterö sekä Viking Linen laivakissamaskotti Ville Viking.

Katujuna liikennöi messujen aukioloaikoina. Se lähtee liikkeelle Prisman pysäkiltä puolen tunnin välein. Junan kyytiin voi hypätä matkan varrella kolmelta eri pysäkiltä. Reitti kulkee messualueelta keskustaan ja Rautatienkadun kautta takaisin Citymarketin pysäkille.

– Junan reitti on suunniteltava tarkasti, sillä 23-metristä junaa ei niin vain peruutella missä tahansa. Forssa on minulle ennestään tuttu paikka. Olen iloinen siitä, että katujunan reitille sattuivat upeat, vanhat tehdasalueet. Niissä riittää ulkopaikkakuntalaiselle ihasteltavaa, Tuhkanen intoilee.

Katujunassa on yhteensä kolme vaunua. Kerralla sen kyytiin mahtuu noin 38 matkustajaa. Heinämessujen aikana junamatkasta pääsee nauttimaan ilmaiseksi.

Tavallisina kesän arkipäivinä Forssan messujuna kyyditsee matkustajia Tampereella Särkänniemeen. Tampereen lisäksi Tuhkasen katujuna ajaa reittiliikennettä myös Kuopiossa. Junayrittäjäksi Tuhkanen päätyi sattuman kautta.

– Ystäväni ehdotti minulle junakauppoja. Ehtonani kaupoille oli, että katujunamme liikennöisivät Kuopion lisäksi myös muualla Suomessa. Tänä kesänä junamme on ilostuttanut kuopiolaisia jo 21 vuotta. Mukavasta kesäharrastuksesta on tullut kesätyö, junayrittäjä sanoo.

Heinämessujen osalta Tuhkasen odotukset ovat korkealla. Hänen mukaansa katujunan kyydissä näkee vain iloisia kasvoja. Tuhkanen uskoo, että viimevuotinen yleisömenestys toteutuu myös Forssassa. – Uskon, että jos kesäsää suosii, ajamme koko messujen ajan täysillä vaunuilla. Tietenkin odotan myös positiivista messutunnelmaa ja hymyileviä matkustajia, Tuhkanen summaa. FL