Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juttua päivitetty: Tyykihovin biisinikkarien Syksyn laulu on valmis

Tyykihovin asiakkaat tekevät kulttuuriosuuskunta Uulun johdolla ihan uuden kappaleen.

Väki lämpenee hieman hitaasti – Hämeessä kun ollaan – mutta pian alkaa vastauksia putoilla. Ääneen pääsevät kaikki, joilla sanottavaa riittää.

– Harakat lentelee, ehdottaa yksi.

– Hellettä ja hallaa, lisää toinen.

– Voi kuunnella peiton alla ropinaa, jatkaa kolmas. Kuullaan kaunis pätkä runoa, joku innostuu laulamaan. Petra Käppi täydentää tyytyväisenä muistiinpanojaan.

Laulu on valmistunut. Voit kuunnella sen tästä linkistä.

Ollaan tiistaissa ja Tyykihovin ruokalassa. Kulttuuriosuuskunta Uulun kaksikko Petra Käppi ja Joonas Ojajärvi vetävät palvelukeskuksen asiakkaille Musamestarit-kokonaisuutta, jossa ikäihmisten kanssa sanoitetaan ja sävelletään, tehdään ihan uusi biisi. Samalla lauletaan ja vähän tanssaillaankin, vietetään mukavia hetkiä musiikin parissa. – Asiakkaat ovat antaneet tästä hyvää palautetta. Tällainen toiminta tuo vaihtelua ja mahdollistaa osallistumisen, kertoo päivätoiminnanohjaaja Taina Väisäsvaara .

Maanantaina ryhmä aloitti, ja uuden kappaleen aiheeksi he valitsivat syksyisen sään.

Tiistaina he kokosivat ainekset sanoituksen laatimiseen. Muusikko, musiikinopettaja Petra Käppi kalasteli Tyykihovin asiakkailta ideoita laulun sanoiksi. Ensin hän kyseli, mitä syksy tuo heille mieleen? Tämän jälkeen hän tiedusteli, mitä oikein mukavia juttuja syksyssä on?

Keskiviikkona kerättiin ideoita sävellykseen. Torstaina harjoitellaan ja perjantaina uudenuutukainen kappale on valmis nauhoitettavaksi. Laulu äänitetään Uulun kannettavan studion avulla. Valmista laulua pääsee kuuntelemaan ensi viikolla Uulun nettisivuilla.

Tiistain anti oli Uulun parivaljakon mieleen. Tyykihovin ikäihmiset olivat innolla mukana kappaleen teossa.

– Täällä on ollut hyvä ja lämmin tunnelma. Meillä on joissakin paikoissa päiväkotilapsia mukana, jotka tietysti tuovat iloa ja innostavat vanhempia ihmisiä, mutta täällä on ollut kivaa ilman lapsiakin, Käppi kertoo.

Hänen mukaansa aineksia uuden laulun sanoitukseen saatiin riittämiin. Se on hyvä asia itse kappaleen kannalta.

– Biisistä tulee aina parempi silloin, kun voin suoraan käyttää ikäihmisiltä saamiani sanoja, eikä minun tarvitse itse kehitellä ja laittaa sinne omia mielipiteitäni, Käppi kertoo.

Tamperelainen Uulu perehdyttää lapsia ja aikuisia Suomen ja muun maailman musiikkikulttuureihin soitinten, laulujen, tanssien ja leikkien avulla. Osuuskunta toteuttaa laajoja taide- ja kulttuurialan hankkeita. Musamestarit-projektia kierretään Taiteen edistämiskeskuksen Taiken tuella.

Uulun juuret ovat vankasti kansanmusiikissa. Käppi kertoo oppineensa siltäkin saralta uutta Forssassa.

– Minulle oli uutta Tyykihovin asiakkailta kuulemani Forssan pojat -laulu.

Tyykihovin arkeen biisin tekeminen tuo sopivaa vaihtelua. – On mukavaa, että täällä on tällaista toimintaa. On välttämätöntä, että toimintaa järjestetään, muuten tulee höperöksi, kertoo Tyykihovin asukas Eero Lilja ja saa nyökkäyksiä Tyykihovissa myös asuvilta Eva Suloselta ja Laila Laurilalta .

Kappaleen aihekin on ystävysten mieleen. – Syksy on hyvä laulun aihe. Syksyssä on paljon kaunista, kuten kuutamot ja ruska, he muistuttavat. FL