Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väkivallanteko Kuopiossa: Hyökkääjää epäillään murhan yrityksestä – Mediat: Kuopion kouluhyökkäyksen uhrit 15–50-vuotiaita ja pääosin naisia

Keskusrikospoliisi on ottanut vastuun kauppakeskus Hermannissa Savon ammattiopiston tiloissa Kuopiossa tiistaina tapahtuneen väkivallan teon tutkinnasta.

– Tutkintaryhmä on paikan päällä illasta ja aloittaa tutkinnan saman tien. Keskusrikospoliisi alkaa siis nyt tutkia tapahtunutta, Krp:n viestintäpäällikkö Jukka Matilainen sanoo Lännen Medialle.

Hän kertoo, että epäillyn mahdollisesta motiivista tai kytköksistä terrorismiin ei tässä vaiheessa voi kommentoida.

– Tässä vaiheessa en pysty ottamaan kantaa tutkinnallisiin asioihin, hän sanoo.

STT:n haastattelemat opiskelija-asuntolan asukkaat Kuopion Särkinimessä kertovat, että poliisi teki tänään iltapäivällä etsinnän nuoren miehen asuntoon. Kukaan naapureista ei tuntenut miestä henkilökohtaisesti.

Yksi naapuri kuvailee, että asukas oli nuori mies, joka pukeutui aina mustiin eikä koskaan tervehtinyt. Naapurit kuitenkin sanovat, ettei miehestä ollut koskaan mitään haittaa tai häiriötä. Asuntolassa asuu paljon vaihto-opiskelijoita. Poliisin mukaan puukotuksesta epäilty mies on vuonna 1994 syntynyt Suomen kansalainen.

Kuopion kouluhyökkäyksessä loukkaantuneet ovat 15–50-vuotiaita ja enemmistö heistä on naisia, kertoi Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedman Ylelle ja Iltalehdelle.

Hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä puukotuksesta kello 12.29. Epäilty puukotus tapahtui kauppakeskus Hermannissa, Savon ammattiopiston tiloissa, Kuopiossa.

Poliisin mukaan partiot olivat paikalla kahdeksan minuuttia hälytyksen jälkeen. Välikohtauksessa kuoli yksi henkilö ja kymmenen ihmistä loukkaantui.

Teosta epäilty mies otettiin kiinni kello 12.37. Kiinnioton yhteydessä epäilty loukkaantui vakavasti. Välikohtuksessa loukkaantui myös poliisi. Hänen vammansa eivät ole vakavat.

Miestä epäillään murhan yrityksestä sekä useista muista väkivaltarikoksista sekä niiden yrityksistä. Poliisin mukaan nimikkeet tarkentuvat tutkinnan aikana.

Sairaalaan annettiin suuronnettomuushälytys, joka purettiin kello 14.10.

Poliisin mukaan välikohtauksesta ei katsota toistaiseksi olevan vaaraa ulkopuolisille. Kuopiossa on liikkunut huhuja Petosen alueella liikkuvasta aseistautuneesta henkilöstä, mutta poliisin mukaan ne eivät pidä paikkaansa.

Ylen mukaan Savon koulutuskuntayhtymä on järjestänyt kriisikokouksen. Ylen haastattelemien silminnäkijöiden mukaan väkivallantekijä käytti teräasetta. Poliisi ei ole vahvistanut asiaa.

Poliisi aikoo järjesti tiedotustilaisuuden Kuopion pääpoliisiasemalla klo 17. Sairaala pitää oman tiedotustilaisuuden myöhemmin.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa vastataan omaisten tiedusteluihin numerossa 017 172 000. Kuopion kaupunki tiedottaa, että tapahtumapaikalle on järjestetty kriisiapua Kuopion kaupungin ja SPR:n kautta.

Ilkka-lehti kertoo, että samaan aikaan Kuopion välikohtauksen kanssa Etelä-Pohjanmaalla Kauhajoella lukittiin kolmen koulun ovet varotoimenpiteenä, koska kaupungilla on nähty tummiin pukeutunut kommandopipoinen henkilö.

Pohjanmaan poliisista kerrotaan lehdelle, että paikalla on useampi poliisioperaatio.

Hermanissa sijaitsee Savon ammattiopiston liiketalouden koulutus. Savon ammattiopistoa pyörittävän Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve kertoo, että kyseessä on väistötilaratkaisu.

–  Tämä tänään tullut hälytys koskee nimenomaan oppilaitostamme. Se on kahdessa kerroksessa toimiva oppimisympäristö. Meillä on siellä sekä nuoriso- että aikuisasteen opiskelijoita. Nuorimmat ovat peruskoulun jälkeen tulleita ja sitten on ihan aikuisopiskelijoita.

Helven mukaan paikassa opiskelee noin 600 henkilöä, joista kaikki eivät ole olleet tänään paikalla. Hän ei kommentoi tapahtumia enempää, sillä asian tiedotusvastuu on poliisilla. (STT-LM-HäSa)

Lisää aiheesta: Kuopion väkivallanteko: Poliisi seuraa turvallisuustilannetta tarkasti Hämeessäkin – ”Olemme valppaina”

Uutista päivitetään.