Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

M.A. Numminen täyttää tänään 80 vuotta – Lue luonnonoikuksi itseään kuvailevan miehen haastattelu Forssan Lehdestä vuodelta 2013

Jazz on rockin tavoin M. A. Nummiselle ikuinen riemu.

Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri on yksi Suomen sekä legendaarisimmista että ennen muuta omalaatuisimmista ilmiöistä musiikin saralla. Määritelmä pätee vähintään samassa mitassa myös ilmiöön nimeltä Mauri Antero eli M. A. Numminen, mieheen niin uusrahvaanomaisuuden kuin monen muunkin ilmiön synnyttäjänä ja käyttövoimana.

Omakohtaisesti mies luonnehtii itseään luonnonoikuksi, joka tallaa sivulleen vilkuilematta omia polkujaan. Siinä ei välitetä sellaisista seikoista kuin kuulumisesta ikäluokkaan, jolle tyypillisen elämänsisällön tarjoaa mia lman menon siunaileminen kiikkutuolista.

– Tosin pitää myöntää, että luova työ ei suju enää yhtä helposti kuin nuorena kiertueiden välissä, toteaa 73-vuotiaaksi ehättänyt poikkitaiteilija, jonka ansiolistaa koristaa muun muassa valtiotieteen kunniatohtorin arvonimi.

Kun M. A. Numminen puhuu kiertueista, se tarkoittaa ajankohtaisimmillaan Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin huomenna torstaina starttaavaa neljää konserttia neljänä peräkkäisenä iltana. Rutiinihommaan hän ei ole tarttumassa tälläkään kertaa.

Hän määrittelee Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin esiintyneen viime vuosina vain harvakseltaan. Näin ollen voi hänen mukaansa puhua hyvin jonkinlaisesta paluukiertueesta sekä samalla oikeastaan myös orkesterin 44-vuotisjuhlakiertueesta.

– Vuosikymmenet ovat vaihtuneet ja musiikkityylit muuttuneet, mutta hyvälle jatsille on aina tarvetta ja kysyntää. Siksi mekin nousemme voimalla takaisin lavoille.

”Hyvälle jatsille on aina tarvetta ja kysyntää. Siksi mekin nousemme voimalla takaisin lavoille.”

Yhtye esiintyy nykyisellään kvartettina, jossa kapellimestarina ja pianistina toimii kokoonpanon Nummisen kanssa aikanaan perustanut Jani Uhlenius. Hanuria soittaa M.A:n musikanttiparina viime vuosikymmenten mittaan tutuksi tullut Pedro Hietanen. Joukon täydentää soittimensa huipputekijänä tunnettu Pekka Sarmanto.

Uusrahvaanomainen jatsi poikkeaa M. A. Nummisen mukaan ideologialtaan tavallisista jazzsuuntauksista muun muassa siinä, että haitari ja huumori saavat vahvan sijansa ohjelmistossa.

Numminen julisti jo Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin syntyaikoina, että rock on ajaton riemu.

– Tietysti rajaton riemu-määritelmä pätee myös jazziin, mutta sillä erolla, että jazzin huumori on instrumentaalista. Toki koetan sanallisessakin vokaloinnissa saada väen hyvälle tuulelle.

Persoonallisuudessaan ainutlaatuisella äänenkäytöllään mielipiteitä jakava M.A. tuo jo laulullaan Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin tulkintoihin humoristisen ulottuvuutensa. Leikkimieltä ja kokoonpanon muutenkin ainutlaatuista sointia täydentävät tyypillisesti myös sanat.

Tuloksena on yhdistelmä, joka on herättänyt kuulijoissa ihastusta myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Juttu on julkaistu Forssan Lehdessä ensimmäisen kerran 9.10.2013

Luitko tämän: Badding, M.A. ja Mononen tapaavat – Näytelmässä somerolaislegendat kohtaavat Esakallion lavalla (FL 17.7.2019)