Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa varmistettuja koronatartuntoja nyt 359, maailmanlaajuinen määrä ylitti 200 000 – THL: Tapaamisten välttäminen hillitsee epidemian raivokkainta huippua

THL suosittelee nyt ihmisiä välttämään turhia tapaamisia epidemian tasoittamiseksi. Koronatartuntoja on todettu 154 valtiossa. Todennettujen tartuntojen määrä maailmassa kasvoi vuorokaudessa yli 17 000 tapauksella. Suomessa on säästytty kuolonuhreilta, Ruotsissa korona on vienyt kahdeksan ja Norjassa kolmen ihmisen hengen.

Suomessa on todettu keskiviikkoon mennessä 359 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Alkuviikosta THL arvioi, että todellisuudessa sairastuneiden määrä voi olla 20–30-kertainen testattujen positiivisten tapausten määrään verrattuna. THL:n mukaan varmistettujenkin tartuntojen joukossa on jo tapauksia, joissa tartuntaketju on epäselvä.

Varmistetut tartunnat eivät kerro enää mitään siitä, kuinka nopeasti tauti leviää maassa. Suomessa lopetettiin järjestelmällinen oireilevien henkilöiden testaaminen viime viikon perjantaina ja keskityttiin vakavasti sairaiden, riskiryhmiin kuuluvien ja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan testaamiseen.

Torstaina THL siirtyy hyödyntämään suoraa tartuntatautirekisteriä koronavirustartuntojen seurannassa. Nyt uusimmissa tartuntatautimääriä kuvaavissa luvuissa on voinut olla viivettä eivätkä ne ole täysin vertailukelpoisia aiempiin.

Jatkossa laboratoriovarmistetut, sairaanhoitopiirein ilmoittamat koronavirustartunnat löytyvät THL:n tartuntatautirekisterin julkisesta tietokannasta, josta kuka tahansa voi tarkastella ja hyödyntää niitä.

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti maanantaina maailman valtioita jatkamaan aktiivista koronatestausta. WHO:n mukaan pandemiassakin tehokkain keino estää tartuntojen leviäminen ja säästää ihmishenkiä on tartuntaketjujen katkaiseminen.

Laajempaan epidemiaan varaudutaan

THL:n mukaan Suomessa varaudutaan nyt laajempaan epidemiaan, joka tulee todennäköisesti etenemään eri tahdissa eri puolilla maata. THL korostaa, että niillä alueilla, missä on merkkejä epidemian leviämisestä, tulisi keskittyä riskiryhmien, eli iäkkäiden ja perussairaiden suojelemiseen.

Suomen hallitus julisti maahan poikkeustilan maanantaina koronaepidemian leviämisen takia. Eduskunta käsitteli tiistaina valmiuslain käyttöönottoasetuksia lähetekeskustelussa.

Perustuslakivaliokunta käsitteli niitä tiistai-iltana. Tänään perustuslakivaliokunta vie ne eduskuntaan, jonka tehtävänä on hyväksyä käyttöönottoasetukset keskiviikkona.

Valmiuslain soveltamisasetusten hyväksymisestä eduskunta tekee päätöksen torstaina.

Kontaktien rajoittaminen vähentää hoitohenkilöstön taakkaa

THL:n mukaan ihmisten välisten kontaktien rajoittaminen vähentää selkeästi koronaepidemian kestoa ja tartuntojen päivittäistä määrää.

Tieto pohjautuu THL:n ja Turun yliopiston yhdessä tekemiin mallinnuksiin koronavirusepidemian etenemisestä Suomessa.

– Ilman rajoitustoimia kukin tartunnan saanut voisi tartuttaa keskimäärin 2,2 uutta henkilöä. Kun rajoitukset ovat päällä, lukema laskee 1,8:aan. Tällä viikolla ilmoitetut lisärajoitukset laskevat tätä lukua edelleen, kertoo professori Kari Auranen Turun yliopistosta THL:n tiedotteessa.

Suomen Hallitus kielsi mallinnuksiin perustuen yli 500 hengen tilaisuudet.

Tällä viikolla rajoitus laajennettiin koskemaan yli 10 hengen kokoontumisia. Lisäksi hallitus kielsi ulkopuolisten vierailut vanhustenhoitolaitoksissa ja kehotti vakavasti rajoittamaan tarpeettomia 70 vuotta täyttäneiden henkilöiden tapaamisia.

THL:n mukaan rajoitustoimilla koronaviruspidemian etenemistä voidaan hidastaa, jolloin sen kesto voi pidentyä huomattavasti.

Ilman rajoituksia epidemian laskettiin kestävän kolme kuukautta.

Rajoitustoimien ansiosta myös sairastuneiden päivittäinen määrä laskee epidemian voimakkaimmassa vaiheessa, kun epidemian huippu leviää pidemmälle ajanjaksolle.

– On tärkeää hidastaa epidemian kulkua ja madaltaa tartuntahuippua, jotta terveydenhuollon kapasiteetti riittää vakavasti sairastuneiden hoitamiseen. Valtaosa sairastaa taudin lieväoireisena kotona, mutta osa sairastuneista voi tarvita sairaalahoitoa, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

– Koulujen sulkeminen edesauttaa epidemian hidastumista sekä vähentää jonkin verran ikääntyneiden tartuntoja. Ikääntyneiden tartuntojen vähentäminen eri keinoin on tärkeää, koska koronavirus voi aiheuttaa etenkin heille vakavamman taudin, joka voi vaatia sairaalahoitoa, Auranen jatkaa.

Yli 200 000 tartuntaa

Koronaviruspandemia leviää vauhdilla maailmalla. Keskiviikkoon mennessä tartuntoja on todennettu yhteensä 154 valtiossa.

Maailmanlaajuisesti koronavirukseen on sairastunut keskiviikkoon mennessä yli 201 000 ihmistä, kertoo Johns Hopkinsin yliopisto. Varmistettuja tapauksia on siis yli 17 000 enemmän kuin tiistaina.

Koronavirus on vaatinut keskiviikkoon mennessä noin 8 000 ihmisen hengen maailmassa.

Suomessa ei ole vielä ainuttakaan kuolonuhria. Koronakuolemista ei ole raportoinut Suomen rajanaapureista myöskään Viro ja Venäjä.

Ruotsissa koronaan on kuollut keskiviikkoon mennessä kahdeksan ihmistä ja Norjassa kolme.

Tanskassa koronaa on vienyt neljä ihmisen hengen ja Islannissa yhden.

Kolme skenaariota Suomessa

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL on laatinut yhdessä Turun ja Tampereen yliopistojen kanssa ennustemallin koronvirusepidemiasta Suomessa. Muistiossa ennustetaan, että koronaviruksen aiheuttama sairaanhoidon tarve voi osoittautua erittäin suureksi ja sairaanhoitohenkilökuntaa vaikeasti kuormittavaksi.

Ennusteen skenaarioiden mukaan hyvin merkittävä osa väestöstä saa tartunnan. Siitä huolimatta kohtuullisen pienen osan suomalaisista arvioidaan sairastuvan vakavasti.

Epidemia tullee kestämään arvion mukaan useita kuukausia ja sen arvioidaan voivan edetä kolmella eri tavalla:

1. Lievässä tapauksessa 20 prosenttia väestöstä eli 1 080 000 suomalaista saa koronvirustartunnan. Koronaan menehtyisi mallin mukaan 580–1080 ihmistä.

2. Keskiverron skenaarion toteutuessa 40 prosenttia väestöstä eli 2 160 000 suomalaista saisi tartunnan. Menehtyneitä olisi 1080–2160 henkeä.

3. Vaikeassa skenaariossa 3 240 000 kansalaista saisi koronatartunnan. Kuolemantapauksia olisi 1620–3240.

Ennuste on pelkkä arvio

Kuolemantapauksia ennustetaan siis olevan 0,05 tai 0,1 prosenttia tartunnan saaneista. Riski vakavalle tautimuodolle ja kuolemalle kasvaa voimakkaasti yli 70-vuotiailla. Koronaviruksen osalta kuolleisuus erityisesti ikääntyneissä ja tietyistä perussairauksista kärsivillä on arvioitu korkeaksi.

Ennusteiden kohdalla on hyvä muistaa, että taudin kulkua on erittäin vaikea arvioida etukäteen täsmällisesti. Koronaepidemian vaikutusten arvioidaan kuitenkin vastaavan erityisen vakavaa suuronnettomuutta.

Ennusteessa epidemian ennakoidaan kestävän kolmetoista viikkoa. Ensimmäisellä viikolla sairaaloihin tulisi 265 koronapotilasta. Viikolla kuusi potilaita tulisi jo 851 kappaletta. Enimmillään sairaaloissa olisi 6287 potilasta.

THL:n mukaan Suomessa on todettu yli 300 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta.

Työikäiset maalitauluina

Tilastollisesti koronatartunta näyttäisi osuvan tällä hetkellä Suomessa työikäisiin henkilöihin.

THL:n hieman viiveellä julkaistavien tilastojen mukaan yli 65-vuotiaita henkilöitä koronaan on sairastunut 12 ja alle 18-vuotiaita 14.

Eniten tartuntoja on 25–34-vuotiailla (79), toiseksi eniten 45–54-vuotiailla (68) ja kolmanneksi eniten 35–44-vuotiailla (60).

Seuraavaksi eniten tartuntoja on todettu Suomessa 55–-64-vuotiailla (53).

Suurin osa Suomessa todetuista koronasairastumisista on ollut lieviä. Osa tartunnan saaneista on tarvinnut myös sairaalahoitoa.

Italian tilanne synkin

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11. maaliskuuta.

Eniten sairastuneita on tähän mennessä Kiinassa, jossa tartunta on todettu lähes 82 000 ihmisellä, joista on kuollut reilut Edellisen kerran Suomessa on ollut voimassa poikkeuslainsäädäntö sotien aikana.

Kiinassa sekä tartuntojen leviäminen että kuolemien määrä näyttää pysähtyneen.

Toiseksi eniten maailman valtioista tartuntoja on havaittu Italiassa, jossa 31 500 ihmistä on sairastunut todennetusti uuteen koronavirukseen. Italiassa koronatapausten määrä kasvaa tällä hetkellä voimakkaasti, samoin siihen kuolleiden määrä.

Kun tiistaina Italiassa koronaan oli kuollut reilut 2 150 henkilöä, keskiviikkona kuolleiden määrä ylitti jo 2 500 henkilöä.

Kolmanneksi eniten koronatartuntoja on havaittu Iranissa, jossa sairastuneita on noin 16 200 ja kuolleita noin tuhat.

Espanjassa sairastuneita on noin 12 000 ja kuolleita yli 500.