Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huhu Venäjän ydinvoimalapalosta sai ihmiset hankkimaan joditabletteja, Säteilyturvakeskus kertoo somessa liikkuvan jutun olevan perätön

Sosiaalisessa mediassa levinneiden tietojen mukaan Venäjällä olisi ydinvoimalatulipalo, joka aiheuttaisi vaaraa myös Suomeen. Säteilyturvakeskuksen mukaan tiedoissa ei ole perää.

Säteilyturvakeskus (Stuk) otti perjantaiaamupäivänä poikkeuksellisesti kantaa sosiaalisessa mediassa levinneeseen huhuun Venäjällä palavasta ydinvoimalaitoksesta. Etenkin WhatsApp-viesteissä liikkuneen huhun mukaan ydinvoimalapalo aiheuttaisi säteilyvaaraa myös Suomeen. Stukin mukaan tieto on perätön.

– Sosiaalisen median palstoilla kiertävät huhut, joissa varoitetaan venäläisen ydinvoimalaitoksen tulipalon aiheuttamasta säteilyvaarasta Suomessa eivät pidä paikkaansa, Säteilyturvakeskuksen Twitter-tilillä todetaan.

Stukin tviitin mukaan väärä tieto säteilyvaarasta on saanut ihmiset hankkimaan joditabletteja apteekeista.

– Tabletteja pitää ottaa vain, jos viranomaiset siihen kehottavat ja tiedottavat, Säteilyturvakeskus painottaa.

Viestinnän asiantuntija Risto Isaksson Stukista kertoo keskuksen joutuvan toisinaan oikaisemaan vääriä tietoja.

– Haluamme tehdä sen, sillä tällainen huhu voi aiheuttaa tarpeetonta huolta. Pelkona voi myös olla, että ihmiset ottavat joditabletteja tarpeettomasti, Isaksson toteaa.

Jos säteilyvaaraa olisi, Stuk tiedottaisi asiasta nopeasti virallisia kanavia pitkin.

– Olemme turvallisuusviranomainen ja kansainvälisissä asioissa Suomen yhteyspiste. Jos vaaraa olisi, kansainvälinen tieto tulisi ensimmäisenä meille.

Mahdollinen säteilyturvariski on ollut viime aikoina pinnalla, sillä kesäkuun puolivälissä Suomenlahdella havaittiin pieniä määriä radioaktiivisia isotooppeja. Stukin arvion mukaan ne olivat peräisin ydinreaktorin polttoaineesta, ja olivat voineet syntyä reaktorin käytöstä tai vuosihuollosta.

Lähimmät ydinvoimalaitokset Venäjällä ovat Suomenlahden etelärannalla Sosnovyi Borissa ja Kuolan niemimaalla.