Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rockin historiaa: Johnny Cash ja strutsi tappelivat, strutsi voitti

Rockmusiikkiin liittyy koko joukko mitä kummallisimpia urbaaneja legendoja.

Keith Richardsin

esimerkiksi väitetään vaihdattaneen koko verensä sveitsiläisellä yksityisklinikalla,

Lemmyn

lääkäri totesi että kelpo basistin elintoiminnot romahtaisivat ilman

amfetamiinia,

Michael Jackson

kiinnitti nenänsä paikalleen eräänlaisella pyykkipoikasysteemillä ja niin edelleen. (Aivan kaikki eivät välttämättä pidä paikkaansa.)

Eräs kuuluisimmista rockhuhuista väittää, että

Johnny Cash

olisi ollut vähällä saada surmansa strutsihyökkäyksessä, eikä kyseessä suinkaan ole ainoastaan tarina: Mies Mustissa otti nimittäin kerran ihan oikeasti pataan Struthio camelus -lajin edustajalta.

Tapaus sattui 1980-luvun alussa. Taiteellisesti se oli Cashille suvantovaihetta 1960-luvun lopun suursuosion sekä 1990-luvulla

Rick Rubinin

tuottaman comebackin välillä. Keski-ikäisten rocktähtien tapaan Cash oli jo ehtinyt kerätä enemmän rahaa kuin tolkkua, ja osan ansaitsemastaan maallisesta hyvästä hän oli käyttänyt hankkimalla sekalaisen eläinkokoelman Tennesseen Hendersonvillessä sijaitsevalle farmilleen.

Mikäli muuten joskus satutte pubitietovisaan, jossa tiedustellaan Johnny Cashin lemmikkilaaman nimeä, niin ”Andy”. Ei kestä kiittää.

Mutta siis, taisin hieman harhautua itse asiasta. Farmilla asustavien luontokappaleiden joukkoon kuului myös strutseja, koska…no, ilmeisesti se oli Cashin mielestä hyvä idea, eikä mikään voisi mennä pieleen. Syyskuussa

1981 Cash oli tiluksillaan haukkaamassa raitista ilmaa, kun hän yllätyksekseen tuli nurinsysätyksi peräti töykeällä tavalla. Syyllinen oli miehen lemmikkistrutsi Waldo, joka oli edellisillä talvipakkasilla menettänyt puolisonsa ja koettelemuksestaan vihastunut.

Kolttosensa tehtyään Waldo pakeni paikalta. Cash oli selvinnyt vammoitta, joten hän jatkoi kävelylenkkiään. Mutta kun tuli aika palata, Cash huomasi linnun seisovan keskellä polkua. Strutsi levitteli siipiään ja sähisi countryn kuninkaalle.

– Poimin maasta puukarahkan, Cash muisteli kirjansa Man in White

esipuheessa.

– Sanoin, että nyt näytän sinulle kuka oikein omistaa nämä maat. ”Täysi-ikäinen

strutsiuros voi kasvaa aina 2.5 metrin pituiseksi ja painaa noin 150 kiloa. Voimakkaat jalkalihakset alkavat kantapäästä. Pidemmän varpaan päässä on kestävä, terävä kynsi, jota strutsi käyttää esim. taistelutilanteessa tai kaivaessaan maahan pesän. Strutsi saavuttaa silmänräpäyksessä 60-70 kilometrin tuntivauhdin, jonka se voi ylläpitää jopa 3.5 kilometrin ajan.” (

Agrocenter

.) Hendersonvillen

taistelu oli lyhyt ja dramaattinen. Cash huitaisi Waldoa kepillä, mutta lintu väisti. Sitten se jysäytti vahvat jalkansa suoraan Cashin rintamukseen ja viilsi tämän vatsan auki. Cash kaatui ja mursi viisi kylkiluutaan. Vain miehen vyö esti Waldoa suolistamasta omistajaansa siihen paikkaan.

Strutsi poistui paikalta voittajana. Cash punnersi itsensä pystyyn, hankkiutui lääkärin pakeille ja onnistui vielä järjestämään itselleen pitkäaikaisen kipulääkeaddiktion. Mies itse luonnehti tilannetta

Steve Turnerin

auktorisoidussa biografiassa jotenkin siihen tapaan, että vaikka reseptissä käsketään ottaa yksi tabletti neljän tunnin välein, lopulta sitä huomaa vetävänsä neljä pilleriä tunnissa.

Waldo-episodi ei suinkaan jäänyt Cashin suvun ainoaksi eläinperäiseksi vaaratilanteeksi, sillä Johnnyn omistamat biisonit olivat kerran vähällä

juosta

miehen

Ray

-isän yli. Otukset saivat lähtöpassit, koska ”Can’t have animals tryin’ to kill your daddy.”

– Johnny Cash