Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Analyysi: Tällainen mies nousee kokoomuksen kärkipaikalle

Valtiovarainministeri Petteri Orpon ja pääministeri Juha Sipilän yhteistyöstä tulee hallituksessa sujuvaa, koska molemmat ovat luonteeltaan vakaita ja harkitsevia.

Jo nyt Orpo on ollut kokoomuksen pääneuvottelija kimurantissa sote-uudistuksessa ja kilpailukykyneuvotteluissa. Valtiovarainministerin vaihdoksen yhteydessä hallitusohjelmaa tarkistetaan, mutta siitäkään ei tule riitaa.

Molempien tavoitteena on nostaa työllisyysastetta Suomessa.

Kokoomuksen uudella puheenjohtajalla on laaja poliittinen kokemus. Satakunnan Köyliössä syntynyt Orpo on kiivennyt politiikan kaikki tikkaat ylös opiskelija- ja kuntapoliitikosta ministeriksi ja nyt puolueen puheenjohtajaksi.

Arkinen poliittinen työ hallituksessa ja eduskunnassa sujuu varmemmin ottein kuin kisan hävinneeltä Alexander Stubbilta, jolla ei ole takanaan ruohonjuuritasolta lähtevää kokoomusuraa.

Tasainen ja tyyni Orpo ei järjestä yllätyksiä Stubbin tapaan. Hän ei ryhdy tikkatauluksi eikä kompuroi hallintarekisterissä. Jos kokoomuslaiset jännittivät impulsiivisen Stubbin askelia, niin harmaan ja kompromissihaluisen Orpon kohdalla samaa pelkoa ei ole. Orpo on vahva

kotimaan politiikassa. Valtiovarainministeriö on hänelle uusi haaste, mutta Orpo on nopea oppimaan.

Suomen yllättäneen pakolaiskriisin mallikas hoito on hänen parhaita saavutuksiaan. Valtiovarainministeriössä tukena ovat hyvät virkamiehet, joiden ohi harva ministeri on sooloillut.

Ulkopolitiikka on Orpolle toistaiseksi melko vieras alue. EU-kokemusta hän on kerännyt sekä maa- ja metsätalousministerin että sisäministerin työssä Brysselin kokouksissa.

Tasavallan presidentin Orpo tuntee pitkältä ajalta. Orpo oli Varsinais-Suomen kokoomuksen toiminnanjohtaja, kun nykyinen presidentti Sauli Niinistö johti kokoomusta. Presidentin ja Orpon yhteistyön on havaittu jatkuneen hyvänä kaiken aikaa. Stubb miellettiin ruotsinkieliseksi

kultalusikka suussa syntyneeksi kaveriksi, vaikka hän todellisuudessa varttui keskiluokkaisessa, kaksikielisessä perheessä helsinkiläisessä betonilähiössä.

Orpon tausta on lähellä monia kokoomuslaisia. Hän on opettajaperheestä. Molemmat vanhemmat toimivat kotikylän Vuorenmaan koulun opettajina.

Kokoomusjohtajan koulunkäynti ei sujunut ongelmitta. Lukiossa hän jättäytyi luokalleen parantaakseen arvosanojaan. Numerot kohosivat ja tie Turun yliopistoon ja opiskelijapolitiikkaan aukeni.

Orpo elää Turussa tavanomaista lapsiperheen elämää puolisonsa Niina Kanniainen-Orpon ja kahden kouluikäisen lapsensa kanssa. Kanniainen-Orpo oli pitkään Finnairin purseri, mutta valmistui aikuisiällä juristiksi ja työskentelee nyt maahanmuuttovirastossa.

Perhe on Orpolle hyvin tärkeä. Hän mainitsi perhesyyt ja kokemattomuuden ministerin työstä, kun hän 2014 kieltäytyi kokoomuksen puheenjohtajaehdokkuudesta. Orpo on intohimoinen

kalamies. Haukia nousee uistimella Turun saaristosta ja siikaa mökkijärveltä Säkylän Pyhäjärveltä. Inarinjärvi ja toinen mökkijärvi Puolangalla ovat pohjoisen kohteita. Kokoomuksen uusi puheenjohtaja on myös harrastajagolfari ja kotikokki.

Kuka

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo

Syntynyt Köyliössä 1969.

Valtiotieteiden maisteri Turun yliopistosta.

Suomen ylioppilaskuntien liiton pääsihteeri, Varsinais-Suomen kokoomuksen toiminnanjohtaja, apulaispuoluesihteeri, erityisavustaja, Turun aikuiskoulutuskeskuksen yrityspalvelujohtaja.

Toiminut kuntapolitiikassa, pääosin Turussa 20 vuoden ajan sekä Varsinais-Suomen liiton maakuntahallituksessa ja maakuntavaltuustossa.

Valittiin kansanedustajaksi vuonna 2007.

Toiminut kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana sekä varapuheenjohtajana, maa- ja metsätalousministerinä ja sisäministerinä.

Perheeseen kuuluu aviovaimo ja kaksi lasta.

Harrastaa kalastusta, luontoretkeilyä ja kokkausta.