Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orpo vastaa jees-mies-puheisiin – ”Olen kovissa liemissä keitetty”

Lappeenranta

Kokoomuksen puheenjohtajaksi noussut Petteri Orpo sanoo, että hän ottaa vastaan myös sisäministerin tehtävän.

Orpo sanoi lauantain tiedotustilaisuudessa, että työ alkaa välittömästi hallituksen tiimoilta.

– Tilanne on vaikea Suomen näkökulmasta. On suuria haasteita, joiden parissa hallitus työskentelee. Kaikkiin näihin olen valmis tarttumaan. Kävin hetki sitten keskustelun pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps) kanssa. Sovimme Sipilän kanssa, että maanantaina tapaamme ja lähdemme katsomaan askelmerkkejä, että miten tästä eteenpäin.

Alexander Stubbin kaudella monet kannattajien kerrottiin vieraantuneen kokoomuksesta. Orpo sanoi, että hän haluaa puolueen muodostavan vahvan yhteyden suomalaisten arkeen.

– Haluan, että saamme viestiä läpi kaikille ihmisille, että meidän politiikka tähtää jokaisen suomalaisen hyvinvoinnin parantamiseen ja Suomen menestymiseen.

Suuri mielenkiinto kohdistuu siihen, millaista roolia Orpo tarjoaa Stubbille puolueessa. Vielä lauantaina Orpolla ei ollut kerrottavaa.

– Varmasti lähiaikoina käymme hänen kanssaan hyvän keskustelun.

Stubbille sovitellaan jo käytäväpuheissa ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkkua. Orpo sanoi, että kaikkiin ministerispekulaatioihin palataan myöhemmin.

– Alexilla on huikeaa osaamista monilta aloilta, ja hänen osaamiselleen pitää olla kokoomuksessa tilaa.

Orpo sanoi aiemmin päivällä pitämässään, vaalia edeltäneessä puheessa, että koulutuksesta ei enää pidä leikata. Mitään uusia leikkauksia koulutukseen ei ole näköpiirissä, minkä vuoksi Orpolta kysyttiinkin, että oliko Stubbilla tai opetusministeri Sanni Grahn-Laasosella jotain lisäleikkauslistaa, johon Orpo olisi viitannut.

– Ei ole. Me tiedämme, että julkisen talouden tilanne on erityisen huono. Jokainen ymmärtää sen, että julkisen talouden tasapainotustyö on koko ajan veitsenterällä. On varattu jokaiselle vuodelle jakovara. Jos tulee jotain yllättäviä menoja, ollaan nopeasti siinä tilanteessa, että joudumme etsimään lisäsäästöjä.

Jos lisäsäästöt ovat pakollisia, koulutukseen ei Orpon mukaan enää kosketa.

– Se on suljettu siitä pois.

Lännen Median aiemmin viikolla julkaiseman suuren kokoomuskyselyn perusteella puolueessa on pelkoja, ettei Orpo olisi tarpeeksi kova ja jämäkkä puolueen johtoon. Osa kokoomusvaikuttajista kuvailikin Orpoa eräänlaiseksi jees-mieheksi – mukavaksi kaveriksi, joka kuitenkin myötäilisi muita.

Orpo vastasi tiukasti, ettei pelkoihin ole aihetta.

– Vuosi tuolla sisäministeriössä on ollut kova homma. Ja sitä ennen vuosi maatalousministeriössä on ollut aika kovaa hommaa. Olen kovissa liemissä keitetty. Se, että saatan välillä hymyillä ei tarkoita, että olen jees-mies. Kuuntele, mitä ihmiset minulta kysyvät. Jossain vaiheessa kuunteleminen loppuu ja tehdään päätöksiä ja viedään asioita eteenpäin. Ehkä tässäkin antaa tekojen puhua puolestaan.

– Itse en ole kovin huolestunut tästä, Orpo jatkoi.

Petteri Orpo tapaa pääministeri Juha Sipilän maanantaina. Näin hän kommentoi videolla hallitusohjelman tarkentamista: