Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laineesta ja Puljusta vain murusia kasvattajaseuroille – Euroseurat haluvat jättimuutoksen

Yhteensä 72 joukkuetta 13 eri maasta. Eurooppalaiset jääkiekkoseurat – mukaan lukien kaikki SM-liigan joukkueet – ovat muodostaneet uuden Alliance of European Hockey Club -liiton. EHC Alliancen tavoitteena on valvoa ja kehittää eurooppalaisten kiekkoseurojen etuja yhteisvoimin.

Uudesta liitosta kertoi muun muassa The Hockey News, jonka mukaan liiton päätavoite on seuroille ottaa NHL-siirtokorvausten neuvottelu omiin käsiin, kun tällä hetkellä seuroja edustaa kansainvälinen jääkiekkoliitto ja kansalliset liitot.

NHL-seurat maksavat kasvattajaseuroille 240 000 dollarin kertakorvauksen pelaajan siirrosta. Arvostettu kiekkojulkaisu otti esimerkiksi Suomen tulevat supertähdet Jesse Puljujärven ja Patrik Laineen, joiden lehti arvioi varovaisesti tienaavan vähintään noin 50 miljoonaa taalaa mieheen uransa aikana.

Tällöin kasvattajaseura saisi vain noin puolen prosentin korvauksen siitä, kuinka paljon pelaajalle tultaisiin maksamaan.

The Hockey Newsin mukaan eurooppalaiset seurat ovat alkaneet kyllästyä vähäisiin pelaajakorvauksiin.

Liitto pyrkii tekemään tähän muutoksen. Kun yli 70 joukkuetta muodostaa yhteisen rintaman, on heidän sanallaan myös voimaa.

– NHL:n pelaajasiirtokorvauksista keskustellaan varmasti tulevaisuudessa. Ovathan ne jo aika kauan pysyneet samansuuruisina. Kun on yksi ääni, asioista sopiminen on helpompaa, TPS:n toimitusjohtaja Mika Eskola kertoo.

– Onhan se varmasti yksi asia, mikä otetaan tulevaisuudessa esille, jatkaa Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinonen.

Suomalaiset kiekkopomot näkevät liitossa myös paljon muita hyviä puolia.

– Jääkiekko kansainvälistyy. Esimerkiksi jääkiekon Mestarien liigan takia sarjat ovat tekemisissä toistensa kanssa enemmän kuin ennen.

– Kun on olemassa yksi liitto, jonka alla kaikki ovat, keskustelu ja säännöistä sopiminen on helpompaa. Nyt voimme mennä yhdessä eteenpäin. Se on EHC Alliancen perustamisen taustalla, kertoo Leinonen.

EHC Alliancessa on otettu mallia esimerkiksi jalkapallosta, käsipallosta ja koripallosta.

– Kaikilla muillakin lajeilla on tällainen järjestelmä. Liitoista ei ole ollut mitään haittaa. Päinvastoin, ongelmia on pystytty ratkaisemaan, Eskola paljastaa.

Askel kohti yhtä eurooppalaista jääkiekkosarjaa EHC Alliance ei kuitenkaan ole.

– Tällä ei ole mitään tekemistä sellaisten suunnitelmien kanssa. Tämä on eurooppalaisten seurojen yhteistä edunvalvontaa, TPS-johtaja päättää.

The Hockey Newsin uutinen aiheesta.