Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jytkyvoitto nosti Tolppasen eduskuntaan – voimasuhteet eivät horju loikkauksesta demareihin

Kansanedustaja Maria Tolppasen loikkaaminen perussuomalaisista demareihin ei hetkauta voimasuhteita eduskunnassa merkittävästi.

Loikkauksen jälkeen hallituspuolueille jää eduskuntaan 123 paikkaa ja oppositiolle 77. Hallituksen sisällä sekä perussuomalaisilla että kokoomuksella on loikkauksen jälkeen yhtä monta eli 37 kansanedustajaa.

Istuvien kansanedustajien loikkaamiset toiseen puolueeseen ja eduskuntaryhmään kesken kauden ovat harvinaisia, mutta niitä sattuu silti silloin tällöin.

Esimerkiksi edellisen eduskunnan kaudella perussuomalaisten tamperelainen kansanedustaja Laila Koskela siirtyi keskustaan moittien perussuomalaisten arvomaailmaa puutteista ihmisyyden arvostamisessa. Sitä edeltävässä eduskunnassa vihreiden kansanedustaja Merikukka Forsius loikkasi puolestaan kokoomukseen perustellen asiaa sekä arvomaailmallaan että paremmilla vaikuttamismahdollisuuksilla.

Tolppanen nousi eduskuntaan perussuomalaisten ”jytkyvoiton” siivillä keväällä 2011 Vaasan vaalipiiristä. Hän kiipesi puolueensa kolmanneksi läpi menneeksi kansanedustajaksi alle sadan äänen erolla ensimmäiselle varasijalle jääneeseen ehdokkaaseen nähden. Toissa kevään vaaleissa Tolppanen lähes tuplasi henkilökohtaisen äänimääränsä ja meni kirkkaasti läpi Vesa-Matti Saarakkalan ja Reijo Hongiston perässä.

Eduskunnassa Tolppasen painavin tehtävä on valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtajuus.

Tolppanen on syntynyt Kemissä vuonna 1952 ja hän on tehnyt työuransa pääasiassa toimittajana Pohjois-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Tolppanen nousi otsikoihin viime keväänä, kun hänen bloginsa suljettiin blogisivuston ylläpitäjän mukaan rasistisen sisällön vuoksi. Tolppanen kiisti kirjoittaneensa rasistisesti.

Tolppanen on kirjoituksissaan muun muassa puolustanut katupartioita. Hän väitti esimerkiksi tammikuussa Pohjalaisen mielipidesivuilla, että katupartiot ovat tarpeen naisrauhan turvaamiseksi, eikä katupartioilla ole tekemistä rasismin ja äärioikeistolaisuuden kanssa. Samassa kirjoituksessa Tolppanen antoi ymmärtää, että oikeuslaitos kohtelisi ulkomaalaistaustaisia raiskaajia kotimaisia helläkätisemmin, jotta heitä ei loukattaisi.

Tolppanen perusteli keskiviikkona loikkaamistaan SDP:n riveihin työväentaustaisella aatemaailmallaan. Hän ei katsonut voivansa enää hyväksyä hallituksen politiikkaa, joka hänen mukaansa heikentää työntekijöiden työehtoja ja leikkaa kaikkein heikoimmilla olevilta ihmisiltä.