Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähtöportille poikansa saattaneelta ei kysytty passia lentokentällä – Finavia vastaa miksi

Helsinki

Vantaalainen Jenni Schneider ihmetteli Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa torstaina, ettei hänen henkilöllisyyttään tarkistettu, kun hän oli saattamassa poikaansa lähtöportille asti Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Schneider kertoo Lännen Medialle, että hänen yhdeksänvuotias poikansa oli matkalla Saksaan. Schneiderille oli sanottu, että hän voi saattaa poikansa lähtöportille, jos hänellä on passi mukana.

Hän kertoo kirjoituksessaan, että kertoi turvatarkastuksen yhteydessä olevansa pojan saattaja. Passia ei kuitenkaan missään vaiheessa kysytty.

Tarkistetaanko yleensä saattajan henkilöllisyys, Finavia Oyj:n turvapäällikkö Tuomo Kivikari?

– Eihän matkustajienkaan henkilöllisyyttä yleensä tarkisteta ainakaan EU:n sisäisillä lennoilla.

– Lentoasemalla ei tällä hetkellä ole erityistä tarvetta selvittää edes matkustajan henkilöllisyyttä. Turvatarkastuksen jälkeen käytännöt hieman vaihtelevat lentoyhtiöiden kohdalla. Alue ennen turvatarkastusta on yleistä tilaa. Turvatarkastuksen tekeminen kaikille, jotka menevät lähtöporttialueelle on vaatimus ja siinä asiassa henkilöllisyys ei ole se olennainen asia.

Pitäisikö tähän puuttua, ettei saattajan henkilöllisyyttä tarkistettu?

– Otan kantaa vain tehtäväni puolesta siviili-ilmailun turvaan liittyen. Siinä mielessä se ei ole riski, koska kaikki joutuvat turvatarkastukseen. Lentoasemalla on mahdotonta arvioida, että onko saattaja ventovieras tai joku tuttava.

– Pyrimme pitämään huolen, ettei turvavalvotulle alueelle pääse minkäänlaisia aseita. Keskitymme siihen.

– Nykyisin on mahdollistettu se, että saattaja voi saattaa matkustajan ihan portille asti. Aiemmin syntyi tilanteita, ettei kone esimerkiksi teknisestä viasta johtuen lähtenyt ja saattaja oli jo ehtinyt lähteä lentoasemalta. Lapset jäivät konkreettisesti lentoyhtiön vastuulle. Tämä on johtanut siihen, että määräyksiä on tältä osin tarkastettu.

Eikö tämä mahdollista sen, että kuka tahansa voi esiintyä lapsen saattajana?

– Voi esiintyä, mutta se ei ole siviili-ilmailun turvaan kohdistuva uhka. Se voi olla sitten jotain muuta. LM