Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhanen: Ulkoasiainvaliokunnalle ei ole kerrottu Suomen ja Britannian sopimuksesta

Helsinki

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) sanoo, ettei valiokunnalle ole kerrottu Suomen ja Britannian välillä tehtävästä kahdenvälisestä puolustusyhteistyösopimuksesta.

– Sen vuoksi olettaisin, että kyseessä täytyy olla hyvin tekninen asiakirja, jonka poliittinen merkitys on vähäinen. Vähän samantyyppinen kuin on harkinnassa Yhdysvaltain kanssa.

– Ilman muuta, kun syksy alkaa, saamme tästä varmasti informaatiota.

Vanhanen arvioi, että kahdenvälisessä sopimuksessa tullaan sopimaan todennäköisesti ainakin puolustustekniikan kehittämiseen liittyvästä yhteistyöstä ja tietojenvaihdosta.

– Jos asiakirjalla olisi merkittävä poliittinen merkitys, sellaisen yhteistyön solmiminen olisi asetettu tavoitteeksi ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa.

Vanhanen sanoo, ettei Britannian brexit-tulos voi liityä tehtävään sopimukseen.

– Varmasti tästä on kuukausikaupalla keskusteltu puolustushallintojen välillä.

Vanhanen myös sanoo, ettei brexitillä pitäisi olla mitään sopimusta vaikeuttavaa vaikutusta.

– Onhan meidän puolustusalan yhteistyö Yhdysvaltojenkin kanssa kahden valtion välinen sopimus. Samanlaista yhteistyötä meillä on esimerkiksi Norjan kanssa. Sveitsin kanssa on tehty asekauppoja, Vanhanen luettelee.

Vanhanen ei myöskään usko, että yhteistyön julkistaminen olisi tehty tarkoituksella päällekkäin Vladimir Putinin Suomen-vierailun kanssa.

– Asioilla on tapana valmistua ajallaan. Pitää kysyä [puolustusministeri Jussi] Niinistöltä (ps.), onko joku ajatus ajankohtaan liittyen. En näe, että tässä olisi mitään erityistä, mikä olisi sävyttämässä Putinin vierailua. Maailmassa valtio tekevät keskenään yhteistyötä.