Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työttömät töihin sisäänheittopalkalla?

Hallituksen pitkäaikaistyöttömille kaavailema uusi sisäänheittopalkka saa täydellisen tyrmäyksen Rakennusliiton varapuheenjohtajalta Kyösti Suokkaalta.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuore Työllisyyspaketti-työryhmä ehdottaa pitkäaikaistyöttömille alempaa palkkatasoa, jotta heidät saataisiin takaisin työelämään.

Työryhmän ehdotuksen mukaan heille maksettaisiin 60 tai 80 prosenttia tavallisesta palkasta, jonka päälle valtio maksaisi tukea. Työministeri Jari Lindström (ps.) kutsuu mallia sisäänheittopalkaksi.

Suokkaan mukaan suunnitelma on aivan liian byrokraattinen.

– Nämä ovat ihan hölynpölyjuttuja. Varmasti useita kymmeniä tai jopa muutama sata ihmistä voisi päästä töihin, mutta kun meillä on puoli miljoonaa työtöntä, niin se on näpertelyä, hän tylyttää.

Myös erikoistutkija Simo Aho Tampereen yliopistolta epäilee, tuoko sisäänheittopalkka mitään uutta lukuisten jo epäonnistuneiden työllistämiskeinojen rinnalle.

– Kuulostaa vähän jotenkin – en haluaisi sanoa epätoivoiselta yritykseltä keksiä jotain – mutta sellaiselta ajatukselta, jolta ei oikein kauhean suuria voi odottaa, hän muotoilee.

Ahon mukaan tutkimukset osoittavat, että pidentynyt työttömyys heikentää mahdollisuuksia palata töihin riippumatta syistä, joita työttömyyden taustalla on.

Pitkäaikaistyöttömien ongelma on se, vaikka osa heistä onkin täysin työkykyisiä, on heidän palkkaamisensa työnantajalle aina riski. Tähän hallitus koetti keväällä pureutua esittämällä niin sanotun työnäytteen käyttöönottoa.

Se olisi tarkoittanut käytännössä muutaman kuukauden mittaista palkatonta työtä, jossa työtön olisi päässyt näyttämään osaamisensa työelämässä. Ajatus työnäytteestä vesittyikin varsin nopeasti.

Harri Ahola