Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreät aikoo vaatia Sipilältä pääministerin ilmoitusta soten piilotetusta säästölistasta

Helsinki

Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto vaatii hallitukselta selvitystä julkisuuteen tulleesta sote-säästölistasta sekä edellyttää sote-uudistukselta parlamentaarista valmistelua.

Aalto lähetti perjantaina iltapäivällä julkisuuteen tiedotteen, jossa hän kertoo vihreiden vaativan tarvittaessa eduskunnassa pääministerin ilmoitusta säästölistasta.

Aalto kertoo, että mikäli hallitus ei ota oppositiota mukaan sote-uudistuksen valmisteluun, vihreät vaatii eduskunnassa pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) pääministerin ilmoitusta 3 miljardin euron yksityiskohtaisesta säästölistasta, jonka hallitus on luokitellut sote-uudistuksen vaikutusarvioksi, mutta jota yksikään ministeri ei ole esitellyt julkisuudessa.

– Julkisuuteen nousseet leikkauslistat on tuotava eduskunnan tietoon ja keskusteltavaksi. Paras tapa tehdä tämä on siirtää sote-uudistus parlamentaariseen valmisteluun pelkän seurantaryhmän sijaan. Jos hallitus ei ole siihen valmis, eduskuntaan on tuotava säästölistasta pääministerin ilmoitus. Näin merkittävistä asioista ei voi lukea ensimmäistä kertaa lehdestä, vihreitä sote-uudistuksen seurantaryhmässä edustava Aalto toteaa tiedotteessaan.

Lännen Mediassa (15.9.) julkaistu toimittaja Lauri Nurmen artikkeli käy Aallon mukaan läpi, mitä säästöt tarkoittavat käytännössä ihmisten arjessa joka vuosi.

– Valtio aikoo säästää vanhustenhuollosta ja -hoivasta lähes miljardin. Lisäksi listan mukaan hallitus aikoo leikata muun muassa lasten- ja nuortenpsykiatrian vuodeosastohoidosta, vammaisten laitoshoidosta sekä päihde- ja mielenterveyspalveluista. Nurmen artikkeli perustuu Nordic Healthcare Groupin (NHG) valtioneuvostolle laatimaan tarkkaan laskelmaan sote-uudistuksen tavoitelluista säästöistä, Aalto kirjoittaa tiedotteessaan.

Leikkauslistat antavat Aallon mukaan syyn epäillä, että hallitus on erkaantunut sote-uudistuksen keskeisistä tavoitteista vähentää terveys- ja hyvinvointieroja sekä hillitä kustannusten kasvua rakenteellisilla uudistuksilla.

– Listassa huomio kiinnittyy myös yli puolen miljardin leikkaukseen perusterveydenhuollosta. Se on vastoin sote-uudistuksen alkuperäistä tavoitetta siirtää painopiste perusterveydenhuoltoon ja ennaltaehkäisyyn, jotka ovat erikoissairaanhoitoa edullisempia. Alun perin sote-uudistuksesta ajateltiin saatavan kustannussäästöjä saattamalla hoitopolut kuntoon, jolloin asiakkaat saavat tarpeellisen hoidon hyvissä ajoin, nopeasti ja tehokkaasti. Pikaisesti pystyyn pantava laaja valinnanvapausmalli tekee tällä lailla saatavat säästöt jokseenkin mahdottomiksi. Nähtävästi hallitus on itsekin havainnut tämän, ja siksi sote-rahoitukseen on kehitetty leikkuri ja tilattu konsultilta leikkauslista, Aalto toteaa tiedotteessaan. (Lännen Media)