Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalien samanaikaisuus sai tukea jo kesällä Brysselistä

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit kertoivat perjantaina yhteisestä halustaan selvittää, voidaanko vuoden 2019 eduskunta- ja eurovaalit pitää samaan aikaan.

Eduskuntavaalit on määrä pitää vuoden 2019 huhtikuun puolivälissä ja eurovaalit touko-kesäkuussa. Eurovaalien vaalipäivä olisi 9. kesäkuuta, mutta sitä on uumoiltu siirrettävän pari viikkoa aiemmaksi samoihin aikoihin osuvan helluntain vuoksi.

Puoluesihteerien mukaan kaksien eri vaalien pitäminen näin lähellä toisiaan voisi luoda vaaliväsymystä. Eurovaalit uhkaisivat jäädä samaan aikaan todennäköisesti käynnissä olevien hallitusneuvottelujen varjoon.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) esitti eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä jo heinäkuussa Lännen Median haastattelussa.

Eurovaalien ja eduskuntavaalien samanaikaisuutta puoltaisi Pietikäisen mielestä se, että niissä keskustellaan samoista teemoista. Hänen mukaansa vaalien yhdistäminen säästäisi myös rahaa puolueilta, ehdokkailta ja vaalijärjestelmältä.

Samalla vähenisi ehdokkaiden pomppiminen vaalista toiseen.

– On äänestäjien kannalta kestämätöntä, että kerätään äänet ja lunastetaan paikka ja sitten valikoidaan minne mennään, Pietikäinen totesi kesällä. (Lännen Media)