Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SPR Junckerin ehdottamista solidaarisuusjoukoista: ”Vaikuttaa populistiselta heitolta”

Helsinki

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi pitää Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ehdotusta Euroopan solidaarisuusjoukoista puhtaasti poliittisena.

Juncker ehdotti keskiviikkona 14. syyskuuta pitämässään puheessa Euroopan solidaarisuusjoukkojen perustamista. Junckerin mukaan joukko koostuisi 100 000 eurooppalaisesta alle 30-vuotiaasta. He voisivat Junckerin mukaan auttaa esimerkiksi pakolaiskriisin tai Italian maanjäristyksen kaltaisissa kriisitilanteissa.

– Vaikuttaa populistiselta heitolta, Löövi kertoo.

– Tässä ei ole kyse varsinaisesta avustustoiminnasta vaan Euroopan unionin lipun ja värien näyttämisestä maailmalle.

Euroopan komission tiedotteessa mainitaan, että joukkoihin voisi hakea vapaaehtoiseksi alle 30-vuotiaat eurooppalaiset. Löövin mukaan valintakriteerejä ei kuitenkaan tiedetä.

Löövi kertoo, että esimerkiksi SPR:llä on tuhat koulutettua vapaaehtoista lähtövalmiudessa. Tässä joukossa on erilaista osaamista eri aloilta, kuten terveydenhoidosta.

– Lähetämme vain erityiskoulutettua väkeä, joka voi tuoda konkreettista apua. Tässä meidän näkemys on ihan erilainen kuin mitä Juncker nyt lanseeraa.

Ajatus solidaarisuusjoukoista ei ole uusi, sillä Löövin mukaan Kreikka ehdotti vastaavien joukkojen perustamista jo vuosia sitten.

– Kun tämä nousi ensimmäisen kerran esiin, kerroimme, että on vaarallista lähettää nuoria kriisialueille, jos heillä ei ole vaadittavaa osaamista eikä tarvittavia tukiorganisaatioita. Punaisella Ristillä on maailmassa 17 miljoonaa vapaaehtoista ja kaikki muut järjestöt päälle. EU:n varoja voisi käyttää tehokkaamminkin, Löövi kertoo.

Sisäministeriön pelastusosaston pelastusylijohtaja Esko Koskisen mukaan solidaarisuusjoukkojen rooli on vielä hyvin epäselvä.

– Kun 100 000 eurooppalaista kootaan joukoksi, niin kuka heitä koordinoi, missä tilanteissa heitä käytetään ja kuinka kaikki organisoidaan. Monta kysymystä on vielä ratkaisematta. Odotan mielenkiinnolla jatkokeskustelua.

Koskinen kertoo, että keskustelu varmasti jatkuu viimeistään syyskuun lopulla pelastusylijohtajien EU-kokouksessa. (Lännen Media)